25 Nisan 2007 Çarşamba

COUVADE SENDROMU: ERKEKLERDE GEBELIK BELIRTILERI

Couvade Sendromu na yakalanan erkekler, esleri hamile kaldiktan kisa bir sure sonra gebelik semptomlari yasiyor.


Couvade Sendromu denilen hastalik, esleri gebe kalan erkeklerin kisa bir sure sonra gebelik semptomlari yasamasi anlamina geliyor. Bu semptomlar arasinda mide, bagirsak sistemi rahatsizliklari, karin buyumesi, istahta degisme, kokuya hassasiyet, sirt agrilari, bacak kramplari, halsizlik, uyku yakinmalari, dis agrisi, deride isilik, bayilma ve kilo alma yer aliyor. Couvade Sendromu yasayan baba adaylarina yasadiklari bu semptomlarin hastaliktan daha cok ebeveynlik konusundaki yetersiz bilgilenmelerinden kaynaklandiginin aciklanmasi gerekiyor. Uzmanlar, bu sendromu yasayan baba adayinin kaygilari ile basa cikamamasi durumunda, destekleyici psikoterapi tedavisi gormesi konusunda uyariyorlar.


Semptomlar, gebeligin ilk uc ayinin sonunda baslayip, ikinci uc ayinda artarak ve dogum gerceklesene kadar suruyor. Uzmanlarin 267 cift uzerinde yaptiklari calismada, erkeklerin yuzde 22.5 inin Couvade Sendromu yasadiklari belirlendi. Ayrica Couvade Sendromu yasayan ve yasamayan erkekler arasinda davranissal olarak anlamli farklar bulundu. Gebelik oncesi, gebelik esnasi ve sonrasinda yapilan ziyaretlerde, Couvade Sendromu yasamayan erkeklerde sabit bir duzey bulunmasina ragmen, sendromu yasayan erkeklerde her ziyarette semptomlarin iki kat arttigi gozlendi.


Turkiye de 2002 yilinda 150 cift uzerinde yapilan arastirmalarda ise eslerinin gebelikleri sirasinda baba adaylarinin yarisindan fazlasinin endise hali yasadiklari, yaklasik ucte birinin kendisini normalden daha iyi hissettikleri, bunlar icerisinde, yuzde 28 inin yorgunluk ve cabuk yorulma, yuzde 26 sinin dis ya da dis eti agrisi, yuzde 23 unun sik idrada cikma, yuzde 20 sinin normalden daha az aktif olduklari saptandi.


Uzmanlar baba adayi olmayi bekleyenlerde yasanan semptomlarin, hamilelige hissi olarak katilmaya, onceki cocuk sayisina, dini inanca, yasadiklari strese ve hamilelik doneminden onceki saglik durumlarina bagli olarak ortaya cikacagini belirtti.

Hiç yorum yok: