25 Nisan 2007 Çarşamba

PENIS KANSERI

Penis kanseri cok enderdir. Genellikle sunnet olmamis ve sunnet derisinin altindaki bolgeyi temiz tutmayan erkeklerde gorulur. Ilk safhalarda, genellikle penis ucuna yakin agrisiz kucuk olusumlar ortaya cikar. Ameliyatla cikarilip incelenmeden, bunlari alelade zararsiz penis sigillerinden ayirmak olanaksizdir. Hapis olusum gelistikce agri ve kanama olabilir.

Belirtiler

- Penisin genellikle ucunda, sivilce gibi agrisiz bir yara;

- Peniste baska tip agrisiz sivilce veya sigiller.

Teshis

Penisteki herhangi bir olusum urologa gorunmek icin yeterli bir nedendir. Doktor muayenede kitlenin cikarilarak incelenmesi sonucunda kitlenin habis olup olmadigina karar verir. Habis oldugu ortaya cikarsa, vucudun baska yerlerine dagilip dagilmadigini anlamak uzere birtakim baska testler yapilarak yayilmayi kontrol altina alabilmek icin gerekli en iyi tedaviye karar verilir.

Butun diger kanserler gibi penis kanseri de hayati tehdit edebilir. Ne kadar erken teshis ve tedavi olursa, iyilesme sansi o kadar yuksektir.

Tedavi - Ameliyat

Habis olusumla birlikte, penisin kucuk bir kisminin da cikarilmasi gerekebilir. Penisin buyuk bir bolumu cikarilsa da, cinsel aktivite ve idrar yapmak icin yetecek kadari birakilabilir.

Diger Tedaviler

Hastaligin vucudun diger taraflarina da dagilmasini engellemek veya dagilmayi kontrol altinda tutmak icin, radyoterapi veya kemoterapi kullanilabilir.

Hiç yorum yok: