25 Nisan 2007 Çarşamba

ErkeklerIn GIzlI DUnyasi

Erkekler, gizli dunyalarinin kapilarini zorla acmak istemezler. Yenilgiyi kendine yakistiramayan erkekler, bu ugurda hayatlarini tehlikeye atmaktan da kacinmaz. Kendilerini dev aynasinda gormeye alistiklari icin, en basit bir basarisizlik, onlar icin agir bir darbe olur. Ama bir kadin icin onemli olan, erkegini anlayabilmek ve sorunu kaynagindan cozmeyi bilmektir. Iste size ipuclari.

DUYGULARINI ACIKLAMAZ
Erkekler her zaman, kadini anlamanin zorlugundan soz ederler. Oysa anlasilmasi gercekte daha zor olan erkektir. Esiniz olsun, nisanliniz olsun, hatta ergenlik cagindaki oglunuz olsun, hayatinizdaki her erkek, size ic dunyasinin kapilarini ardina kadar acmaktan kacinir.



Gorunuse bakilirsa, erkegin gizlisi saklisi yoktur. Duygularini dusuncelerini aciklamaktan hic cekinmez. Ama gercegin gorunenler gibi olmadigini biliyoruz. Erkegin aklindan gecenlerle, yaptigi aciklamalar birbirinden oldukca farklidir.



Erkegi anlayabilmek icin onun gizli formullerini ogrenmek gerekiyor. Amerikali Sosyolog Chris Keller, yazdigi kitapta kadinlarin erkekleri daha iyi anlayabilmelerini saglayacak bazi ipuclari veriyor.

RUH HALINI SAKLAR
Erkek, pek sik olmasa da zaman zaman duygularini disa vurmaktan kendini alikoyamaz. Ornegin masayi yumruklamak ya da birdenbire islik calmaya baslamak, avaz avaz bagirmak gibi. Bu tur olaylar her zaman yasanmaz. Erkek, cesitli nedenlerle duygularini, ruh halini, kadindan gizlemeye calisir. Ve de cogunlukla basarili olur. Ama hayatinizdaki erkegin gizli dunyasini kesfetmekten umudu kesmeyin. Yapmaniz gereken sadece bazi formulleri ogrenmek. Erkek, hayatinin kadiniyla bazen ilgilenmiyormus gibi gorunebilir. Aslinda, o kadina karsi duydugu sevgide bir azalma olmamistir. Onunla artik ilgilenmemesi de soz konusu degildir.

'Hii'lar 'Evet'ler

Erkegin kafasi cesitli konularla dolu oldugu zamanlar, bazi sorunlari nasil cozecegine karar veremedigi icin cevresinden, ozellikle de hayatindaki kadindan uzaklasmis gibi gorunur. Iste size evlerde cok sik yasanan bir sahne: Kadin eve donen esine, 'Gunun nasildi?' diye sorar. Erkek, 'Iyiydi' deyip susar. Kadin, esinin o gunu nasil gecirdigini ayrintilariyla ogrenmek ister: 'Hepsi bu mu? Gunun iyi miydi?' Erkek gene orali degildir 'Hii.' 'Bugun neler oldu tahmin et bakalim.' Kadin bu sozleriyle kocasini suskunluktan kurtarmaya calisir. Oysa erkek o sirada, kafasini mesgul eden sorunlardan kacmak icin asla gerceklesmeyecegini bildigi hayallerle avunur. Erkegin bu tavirlari, kadini asla karamsarliga itmemelidir. Gercekte erkek esinden degil, hayatin kargasasindan, gurultusunden kacmaya calismaktadir. Suskunluk donemindeki erkegi bu sorularla bunaltmak ise ters tepki verir: 'Senin neyin var?' 'Canin bir seye mi sikildi?' 'Benden bir seyler mi gizliyorsun?'

Meselenin ic yuzu

Erkek sadece sorunlarini kendi kendine cozumlemenin carelerini aramaktadir. Boyle zamanlarda erkegin damarina basilmamali. O, kafasindaki sorunlara cozum bulunca, her sey eskisi gibi olacaktir. Erkekler, gizli dunyalarinin kapilarini zorla acmak istemezler. Cocukluk donemlerinde de sirlarini ebeveynlerine aciklamamak icin direnirler. Kiz cocuklar okulda neler yaptiklarini uzun uzun anlatmayi yeglerken, erkek cocuklari konusturmak zaman alir. Erkek, yenilgiyi kendine yakistirmaz. Yenilmezlik, ustunluk ve basarili olmak duygulari, her erkegi bir olcude etkiler. Erkekler yenilgiden korkar. Bu duygusunu aciklamak yerine kendini oldugundan baska turlu gostermeye calisir. Korkusunu cesaret gosterilerinin ardina gizlemesi yadirganmamali. Bu yuzden sorunlarini cozene kadar ustune gidilmemelidir.

Hiç yorum yok: