25 Nisan 2007 Çarşamba

TESTIS KANSERI

Testis kanseri cogunlukla, sperm ureten hucrelerde baslar. Kanser ilk olarak testiste bezelye buyuklugunde sert bir yumru olarak dikkat ceker. Bu yumru genellikle dokunuldugu zaman acimaz. Erken safhalarda baska belirti yoktur. Bircok erkek tumoru kendisi kesfeder. Ne kadar erken fark edilirse o kadar iyidir. Genellikle kanser sadece tek testisi etkiler.

Belirtiler

- Testiste yumru veya sisme;

- Muhtemelen bolgesel agri veya hassasiyet

- Testiste agirlik hissi (bazen).

Testis kanseri genc erkeklerde, ozellikle 15-35 yaslarinda ve siyah erkeklere kiyasla beyaz erkekler arasinda daha cok gorulur. Eger testislerin biri veya her ikisi dogumda inmemisse, ileride her iki testis icin de kanser riski daha buyuktur. Erken tespit edilerek tedavi edilirse, kanser genellikle iyilesebilir.

Teshis

Kendi kendini muayene ile skrotum icindeki tumor veya baska bir olusumun varligi fark edilebilir. Boyle bir yumru fark ederseniz, aciyip acimadigina bakmadan hemen doktora danisin. Teshisi dogrulamak icin ultrasonografi yapilabilir.

Testisteki bir tumor hemen her zaman habistir, ama tumorun varligindan emin olmak icin doktor muayenesi gereklidir. Testisleri ve skrotumu etkileyen baska sartlarda da benzer yumrular ortaya cikabilir. Epididimit, Hidrosel, Vanikosel ve Orsit gibi. Bunlarin bir kismi da zararsizdir.

Testiste tumor varsa, ameliyatla cikartilmasi sarttir. Tumor habis ise, vucudun baska yerlerine dagilip dagilmadigini anlamak icin, kan testleri, rontgen ve baska testler gerekir.

Testis kanseri teshisi konulan erkeklerin yuzde 70 i tedaviden sonra 5 yil veya daha fazla yasarlar (5 yil sag kalma orani). Ancak, bu gec safhada kesfedilmis kanserleri de kapsamaktadir. Testis kanserlerinin en cok gorulen turu olan seminom erken teshis ve tedavi edilirse, hemen hemen butun vakalarda iyilesebilir.

Tedavi-Ameliyat

Hasta testisin ameliyatla alinmasi gereklidir. Bu erkekligin kaybedilecegi anlamina gelmez, cunku geride kalan saglikli testis vucudun normal cinsel ve hormon uretme islevlerini yerine getirebilir. Iki testis de kaybedilirse, kisirlik meydana cikar. Ancak 3 haftada bir enjeksiyonla erkeklik hormonu verilerek gerekli olan normal cinsel islev saglanabilir.

Diger Tedaviler

Kanserlerin vucudun diger kisimlarina yayilmasini onlemek veya yayilmissa ona karsi mucadele edebilmek icin radyoterapi veya kemoterapi kullanilir

Hiç yorum yok: