7 Gunde Sigarayi Birakma Programi
Kendinizi 7 gunluk programa hazirlayabilmeniz icin asagidaki onerileri uygulayin:
En cok ihtiyaciniz olan sey ictiginiz sigaralarin adedi yazan bir listedir. Bu isteyi sigara paketinizin uzerine saglamca yapistirin. Her gun bu tip bir listeye ihtiyaciniz olacak. Bu nedenle listenizi fotokopi ile cogaltin ve yaninizda hazir bulundurun.
Spor, sigaranin yerini tutabilecek en iyi seydir. Spordan sonraki tatli yorgunlukicindeki bir bedenle sigara icmek hic de cekici gelmeyecektir. Bu nedenle icinizde step dansi ya da yoga ogrenmek, tenis oynamak veya kosmak icin bir arzu duymussaniz, simdi bunu gerceklestirmenin tam sirasidir. Eger bu etkinliklere sigarayi birakmanin birinci gunu baslarsaniz cok daha iyi olur. Kendinize bir cimnastik kitabi alip icindekileri evinizde kendi basiniza da uygulayabilirisiniz.
Sigarayi birakma gununden onceki gun icebildiginiz kadar cok sigara icmek de yararli olur. Birinci gunden onceki gun uc paket ya da icebildiginiz kadar fazla sigara icin. Sigaranin yaratabilecegi en berbat duruma dusun; yogun duman icinde bir oda, aciyan bir bogaz, agizda les gibi nikotin tadi ve kipkirmizi gozler.
Sigarayi birakmayi bir iskence gibi gormeyin. Sigara icmeyi biraktiginiz ilk gunler bir parca rahatsizlik duyabilirsiniz. Ornegin cigerler temizlenmeye basladigi icin birkac gun oksuruk siddeti ve balgam artabilir. Eger bu sikayetler sizi endiselendiriyor ise doktorunuza danisip ayrintili bilgi alin.
1.GUN
Sigarayi birakmanizin temel nedenlerini bir liste halinde yazin. Bu listeyi gozunuze carpacak heryere asin; banyo aynasina, buzdolabina veya televizyonun ustune. Bir kopyasini da yaninizda tasiyip iradenizin zayifladigini hissettiginizde cebinizden cikarip tekrar okuyun.
Butun sigara paketlerinizi atin.
Yalnizca bir paket ve en sevmediginiz sigarayi alin. Boylece sigaraniza zahmetsizce ulasamayacak ve ictiginizde beklediginiz zevki alamayacaksiniz. Normalde ictiginizden daha dusuk nikotin ve katran iceren bir markayi secmeniz vucudunuzun nikotinsiz gunlere daha kolay adapte olmasini saglar.
Ictiginiz sigara miktarini gosteren listeyi paketinizin uzerine yapistirin. Ictiginiz her sigarayi yakmadan once kaydetmeyi ve numaralandirmayi unutmayin. Boylece kisa sure sonra gunde ne kadar sigara ictiginiz konusunda bir fikriniz olacaktir. "1" numarali sigara, onu icmeden yapamayacaginiz sigara, "2" numarali sigara cok istediginiz ancak birinci kadar dayanilmaz olmayan ve "3" numarali sigara onu icmeden de yasayabileceginiz sigaradir. Sigaranin yanina zamani ve onu icerken icinde bulundugunuz durumu da yazin. Ornegin otobus ya da onemli bir telefon beklerken veya sikintili ve endiseli oldugunuz bir zaman gibi. Caniniz her sigara icmek istediginde, bu liste doldurma isini eksiksiz yapmayi ihmal etmeyin. Kul tablalarinizi temizlemeyin. Kul tablanizin bir sure sonra agzina kadar doldugunda ortaya cikan igrenc tabloyu gozlerinizle gorun.
2.GUN
Bugun "3" nolu sigarayi icmeyeceksiniz ve kendinizi numaralandirma hatalari yaparak kandirmayacaksiniz.
Sigara, tiryakinin agzini mesgul eder. Bunun bir baska yolu da sekersiz sakiz cignemektir. Yaninizda her zaman sakiz bulundurun. Bunun yerine sekerleme ve meyva suyu da yiyip icebilirsiniz. Bircok kisi kilo almaktan korktugu icin sigarayi birakmadigini soylemektedir. Eger planli ve dengeli yerseniz sismanlamazsiniz. Sigara yakma aliskanliginiz varsa yemeginiz bittigi an da sofradan kalkin ve 5 dakikalik kisa bir yuruyuse cikin. Duman yerine cigerlerinize dolan temiz hava yemegin tadini daha iyi cikarmaniza yardimci olacaktir.
3.GUN
"3" numarali sigaralari icmemek cok da kotu bir iskence sayilmazmis. Bugun belki "2" numarayi bile icmeyebilirsiniz. Ictiginiz sigaralari listenize kaydetmeyi unutmayin. Her sigaradan once kendinize "bu sigarayi gercekten istiyor muyum? " sorusunu sorun.
Sigara icmek yerine derin nefes alip verme egzersizi yapmayi deneyin. Rahatlayin iki ya da uc kez derin nefes alip verin. Kendinizi gercekten daha iyi hissedeceksiniz. Bu egzersiz, sigara icmeme kararinizi destekleyecektir.
Sigara icmeden durabileceginiz belli bir sure belirleyin. Ornegin gunun en fazla sigara ictiginiz doneminde sigara icmeden en fazla ne kadar dayanabileceginizi olcun. Gunun ilk sigarasini icmeyi mumkun oldugu kadar geciktirin. Eger cok tiryaki iseniz en az bir saat, ortalama sigara icen biriyseniz iki saat ve az sigara icen biri iseniz yarim gun sigara icmemeyi deneyin. Unutmayin ki otobus ya da tiyatro gibi sigara icmenin yasak oldugu yerlerde kendinize hakim olabiliyorsunuz.
Sigara markanizi degistirme zamani geldi. Artik daha dusuk katran ve nikotin iceren bir sigara alip tutunun vucudunuza verdigi zarari daha da azaltabilirsiniz.
4.GUN
Bugun "2" numarali sigarayi birakiyorsunuz. Gercekci olun. Yalnizca gercekten ihtiyaciniz olan "1" numarali sigarayi gercekten ihtiyaciniz oldugu bir anda icin.
Simdi biraz rahatliyoruz. Gidip gercekten sevdiginiz ne varsa yiyin. Paranizi biftek, ananas, karides gibi seylere harcayin. Ozellikle cok sevdiginiz bir yiyecegi bol bol yiyin. Ama kilo probleminiz varsa tatli konusunda biraz dikkatli olun.
Genellikle sigara ictiginiz bir ortam secin. Bir kokteyl ya da sigara dumanina bogulmus bir toplanti odasi ve bu ortamda bulundugunuz sure icinde hic sigara icmeyin. Eger kendi sinirlarinizi kendiniz belirlerseniz, bunlara uymak o kadar da zor olmaz.
Cakmak ve kibritlerinizi atin. Sigaranizi yakmak icin ates aranmaniz, size ne yapmak uzere oldugunuzu ve kac sigara ictiginizi dusunmek icin kolaylik saglayacaktir.
5.GUN
Artik sigara almayin. Ictiginiz sigara listesini yaninizda tasiyin ve kaydetmeye devam edin. Bugun sadece "1" numarali sigarayi iceceksiniz unutmayin.
Bugun arkadaslariniza sigarayi biraktiginizi soyleyin. Onlardan ozellikle de icmeyenlerden buyuk destek goreceksiniz. Kararinizi tanidiklariniza acmaniz bu karari daha da kesinlestirir.
Kul tablalarinizi dokmemenizi istemistik. Simdi onlari kullanmanizin zamani geldi. Butun kultablalarinizdaki kul ve izmaritleri bir kavanoza doldurup ustune biraz su ekleyin. Bu kavanozu surekli elinizin altinda bulundurun ve caniniz sigara icmek istediginde kapagini acip biraz koklayin. Caniniz hala sigara icmek istiyor mu?
Bu aksam kul tablalarinizi yikayip dolabin ust raflarina kaldirin. Yarin hic sigara icmeyeceginiz icin onlara hic ihtiyaciniz olmayacak.
6.GUN
24 saat hic sigara icmeyin.
Sigara icmenin yasak oldugu yerlere gidin. Muzeleri ya da sigara icmeyen arkadaslarinizi ziyaret edin, sinemaya gidin, ust uste film seyredin.
Alkollu iceceklerden uzak durun. Alkol ve sigara birlikte iyi gider. Alkol ayrica iradenizi ve direncinizi de zayiflatir.
7.GUN
24 saat daha sigara icmeyin.
Bu hafta icmediginiz sigaralardan kalan parayla kendi kendinize ozel bir tasarruf hesabi acin. Bir yil boyunca her hafta bu hesaba ayni miktarda para yatirin. Yil sonunda tahmin edeceginizden cok daha fazla para birikmis oldugunu goreceksiniz. Bu parayla cok isteyipte alamadiginiz bir sey alin.
Sigarayi birakmaya bagli depresyon ya da fiziksel semptomlar hissederseniz doktorunuza basvurup yardim isteyin.
Insan oldugunuzu unutmayin. Iradeniz kirilip bir sigara icerseniz hemen umutsuzluga kapilmayin. Sigarayi birakma nedenlerinizi tekrar okuyun ve yeni nedenler varsa ekleyin. Sizin uzerinizde en etkili olan teknigi deneyimlerinizle bulacaksiniz. Buldugunuz teknikleri uygulamaya devam edin. Zorlanmadiginizi hissettiginiz gunun progr****** geri donun. Devam edin. Birakabilirsiniz ve birakacaksiniz.
****Tabi bunun ilk once kendinize soz vermeniz gerekiyor.Daha bastan bu zamana kadar birakamadik 7 gunde mi birakicaz gibi bi onyargi olursa programin hic bir yarari olmaz.Bunu yapmaya ciddi anlamda karar vermek gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder