11 Nisan 2007 Çarşamba

Kanser ilaci kalbe iyi geliyor

Kanser hastalarinin tedavisinde kullanilan kemateraptik ilaclarin hastalarda tedavi sureci icerisinde kalp yetmezligi rahatsizligina neden oldugu, Carvedilol isimli ilacin ise bunu engelledigi belirlendi.

Yozgat'in Sorgun ilcesi Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Dr. Nihat Kalay, Erciyes Universitesi Tip Fakultesi Hastanesinde kanser tedavisi goren 50 hasta uzerinde gerceklestirdigi calisma sonuclarini, makale olarak yayinladi. Dr. Kalay'in arastirma sonuclarina dayali makalesi dunyanin onemli kalp hastaliklari dergilerinden biri olan “Journal of the American College of Cardiology”da 5 Aralik 2006 tarihinde yayinlandi.

Dr. Nihat Kalay, makalesine konu olan arastirmasiyla ilgili olarak “Yaptigimiz arastirmada, Carvedilol isimli ilacin kemoteraptiklere bagli kalp yetmezligi engelledigini belirledik” dedi.

Kalay, kanser tedavisinde kullanilan kemtorepatik ilaclara bagli gorulen kalp yetmezliginin ciddi bir saglik problemi oldugunu vurguladi. Ozellikle antrasiklin grubu kemoterapatiklere bagli olusan kalp yetmezliginin tedavinin herhangi bir doneminde ortaya cikabildigini anlatan Kalay, bunda cogunlukla tedavi ile duzelme olmadigini ifade etti.

Dr. Kalay, Erciyes Universitesi Tip Fakultesi Hastanesi'nde kanser tedavisi goren 50 hasta uzerinde gerceklestirdigi calisma sonuclarini daha sonra soyle anlatti:

“Bir hastaligi olusumunu engellemek, hastaligi tedavi etmekten cok daha kolay bir yoldur. Bu amacla yaptigimiz calismada gosterdigimiz gibi antrasiklin grubu (Adriamisin/ Epurubisin) kemoterapatik ilaclari alan hastalarda gunluk 12.5 miligram Carvedilol kullaniminin kalp yetmezligi gelisimini cok onemli oranda engelledigini tespit ettik. Carvedilol tedavisi almayan grupta 5 hastada kalp yetmezligi gelisirken, tedavi grubunda sadece 1 hastada kalp yetmezligi bulgulari goruldu.

Arastirmamizdaki sonuclar Carvedilolun kalp yetmezligini onlemede oldukca etkili olacagi yonundedir. Carvedilolun klinik kullanima girmesi halinde kanser tedavisinde daha etkili ve sorunsuz sekilde yapilabilecegini dusunuyoruz.”


_

Hiç yorum yok: