11 Nisan 2007 Çarşamba

Folik asit Alzheimer riskini azaltiyor

ABD'de yapilan bir arastirmada, yuksek folat (folik asit) aliminin Alzheimer riskini azalttigi ortaya cikti.

Istanbul Teknik Universitesi Gida Muhendisligi Ogretim Uyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacioglu, ABD'de yapilan yeni bir calismada, folat aliminin artirilmasinin Alzheimer hastaligiyla iliskisinin arastirildigini soyledi.

Yaklasik alti yil suren calismada, Alzheimer'in erken bunamanin en genel sekli oldugu ve dunya genelinde 13 milyondan fazla kisiyi etkilediginin belirtildigini vurgulayan Boyacioglu, hastaligin tedavisinin dogrudan ve dolayli maliyetinin ABD'de 81 milyon Ingiltere'de ise 22 milyon euro oldugunun tahmin edildigini acikladi.

Boyacioglu, Alzheimer hastaligi ile folat, B6 ve B12 aliminin iliskisinin incelendigi arastirmada, B6 ve B12 vitaminlerinin alim duzeyinin soz konusu hastalik riski ile iliskili bulunmadigini dile getirdi.

Boyacioglu, ''Ancak hem diyet hem de beslenme destegi kaynaklarindan folat aliminin artirilmasinin, Alzheimer hastaligi riskini onemli duzeyde (yuzde 50 oraninda risk azalmasi) azaltmasi ile iliskili oldugu rapor edildi'' dedi.

Boyacioglu, folik asitin DNA ve alyuvar olusumu ile amino asit ����bolizmasi, hucre buyume ve yenilenmesi icin zorunlu olan bir vitamin oldugunu da vurguladi:

''Ispanak benzeri yaprakli sebzeler, karaciger, yurek, bobrek, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve kuru baklagiller folik asitin en zengin kaynaklaridir.

Folik asitin yetersiz miktarlarda aliminin, kansizlik, zayif hissetme, kramplar, depresyon, sizofreni, kalp hastaligi ve bazi kanserlere neden oldugu ve ozellikle hamilelik sirasinda yeterince alinmadigi takdirde DNA yapimi ve hucre bolunmesindeki rolu nedeniyle sakat dogumlara yol acabilecegi bildirilmektedir.

ABD ve Kanada'da, 1989 yilindan bu yana, tum hububat urunleri folik asit ile zenginlestirilmektedir.''

Hiç yorum yok: