11 Nisan 2007 Çarşamba

Zayiflama caylari karacigeri vuruyor

Zayiflamak ve forma girmek amaciyla icilen bitkisel caylar, akut hepatitten siroza kadar ciddi karaciger hasarina neden olabiliyor. Zayiflama caylarinda bulunan alkaloit adli kimyasallarin, akut hepatit basta olmak uzere hizli seyirli ve olumcul sarilik ve siroz gibi ciddi karaciger hastaliklarina neden oldugu belirtildi. Turk Karaciger Arastirmalari Dernegi Baskani Prof. Dr. Nurdan Tozum, “Son zamanlarda moda haline geldi ama ben zayiflamak icin cay tuketilmesini onermiyorum. Kullanan kisinin de bu caylarin, sagligina zarar verebilecegini ve karacigerinde gecici ya da kalici ciddi hasar birakabilecegini bilmesi gerekir” dedi.

Uzakdogu'dan gelen caylara dikkat
Prof. Dr. Nurdan Tozum, son donemlerde sikca tuketilen zayiflama caylarinin ozellikle yuksek dozlarda alindiginda vucutta biriktigini ve caylarin icindeki alkaloit kimyasalinin da karaciger hucrelerine ciddi zarar verdigini soyledi. Prof. Tozum, “Uzakdogu’dan gelen bir takim caylarin karacigerde hasara neden oldugunu onceden biliyoruz. Bu bitkiler, dogadan ciktiklari sekliyle alkaloit iceriyor ki bu madde karaciger uzerinde toksik etkiye sahiptir”dedi.
Bitkisel zayiflama caylarinin yan etkileri ile ilgili vaka ve rapor bildirimlerinden yararlandiklarini belirten Prof. Tozum, bu caylarin siroza bile yol acabilecegini ifade etti. “Ozellikle Cin ve Jamaika’dan elde edilen ozel caylar, karaciger hucresinde akut hepatite dolayisiyla karaciger hucresinde yogun hasara neden oluyor. Cok nadir de olsa hizli seyirli ve olumcul hepatite yol acabilir. Uzun vadede surekli kullanilirsa karaciger toplardamarlarinda hasar yapip siroza bile neden olabilir. Ancak genelde bizim en cok korktugumuz, akut hasara yol acmasidir. Bu, literaturde cok sik rastladigimiz bir durumdur. Mesela bizim aloevera kullanip karaciger nakline giden iki hastamiz oldu, en cok bildirim de Amsterdam ve Fransa’dan yapiliyor.”
Adacayi ve ihlamur rahatlikla icilebilir
Zayiflama caylarinin karaciger hucreleri uzerindeki zararli etkisiyle ilgili bilginin, diger bitki caylari icin de gecerli olup olmadigi sorusuna Prof. Tozum, “Butun bitkisel caylarin zararli oldugunu soylemek mumkun degil. Cunku bu urunlerle ilgili cok fazla kontrollu ve tibbi calisma henuz yok. Ancak bazi bitki caylari acikta ve cok ucuza satiliyor. En azindan bu urunlere itibar edilmemeli, butun dunyada satilan ve zarari gorulmemis ada cayi, ihlamur gibi caylarin tuketilmesinde hicbir sakinca yok” diye cevap verdi.
Zayiflamak icin cay icmek dogru degil
Turk Karaciger Arastirmalari Dernegi Baskani Prof. Tozum’e gore, daha kaliteli bir yasam icin tuketilen bu urunleri kullanirken saglik uzerindeki etkilerinin farkinda olmak buyuk onem tasiyor. “Zayiflamak icin cay tuketmemek gerektigini dusunuyorum. Cunku bunlarin icinde diuretik dedigimiz idrar sokturuculer var. Bunlar vucudun daha cok suyunu atiyor, oysa ki insan bol su icse ayni etkiyi saglar ve daha saglikli olur. Yani tuketici, bu caylarin bazi riskleri yaninda getirebildigini ve karacigerlerinde akut ya da kalici hasar birakacagini bilmeli.”

Hiç yorum yok: