17 Nisan 2007 Salı

SIVILCE (Akne Vulgaris)

Sivilce ya da yaygin isimlendirilmesi ile ergenlik sivilcesi yag ureten bezlerin uzun suren ve tekrarlayan iltihabi bir hastaligidir

Deride siyah noktalar, kizarik sivilceler, bazen derin kist ve noduller, tedavi edilmediginde de izlerle kendini gosterir. Cogunlukla ergenlik caginda baslar. Bununla beraber ergenlik cagina has degildir ve yirmili otuzlu yaslarda da baslayabilir. Kadin ve erkekte esit siklikta gorulur. Bazen ergenlik cagindan eriskine kadar uzun yillar devam edebilir.

Derinin yagli bolgelerinde ortaya cikar. Cogunlukla yuz, boyun, sirt, gogus, omuzlar ve bazen kalcalarda gorulur. Tedavi ihmal edildiginde iz kalir ve en cok yuz bolgesindeki izler estetik acidan problem yaratir.

Birden fazla faktorun biraraya gelmesiyle akne olusur. Bunlari basinda kalitim gelir. Diger onemli faktor hormonal uyaridir. Bir kez yag bezinin boyun kismi tikanip genislemis siyah nokta (komedon) olustuktan sonra, propionibacterium acnes adi verilen ve normal sartlarda derimizde bizimle dost olarak yasayan, az sayidaki bakteri cogalma firsati bulur ve aknenin artmasina katki yapar. Akne bulasici degildir. Hormonlarin etkisi haric tutulursa herhangi bir ic organ hastaliginin belirtisi de degildir. Hormonal etki yumurtalik ve bobrekustu bezlerinden salgilanan androjen grubu hormonlar tarafindan olusturulur. Kan androjen hormon duzeyleri normal olsa da bu hormonlara deri duyarliligi soz konusu olabilir ve yine akne olusabilir. Kan androjen duzeyleri yuksekse bunun ayrica arastirilmasi ve tedavisi gerekir. Kan hormon duzeyinin yuksekligi cogunlukla tedaviye direncli ve siddetli akne meydana getirir ve bazen killanma ve sac dokulmesi gibi ek belirtiler de verir.

Tedavilerde akneli kisinin bilmesi gereken puf noktalar:

Akne uzun surelidir, dolayisiyla uzun sure tedavi gerektirir.

Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar.

Kisinin evde yuzuyle oynamasi, sikmasi, kasimasi, iz kalma riskini artirir.

Akne bir deri hastaligidir.Tedavisi deri hastaliklari uzmani hekimin alanina girer.

Ilac tedavisi kisiye gore degisir. Bu nedenle arkadastan, komsudan ilac tavsiyesi almak yanlistir.Tedavide kullanilan ilaclar cok cesitlidir. Ilac secimini hekim, hastanin yasina, cinsiyetine, sivilcelerin siddetine, yayginligina gore yapar. Her ilacher hastada uygun olmayabilir. Belirli araliklarla ilaclarin degistirilerek kullanilmasi, tum ilaclarda belli araliklarda kontroller gereklidir.

Hiç yorum yok: