17 Nisan 2007 Salı

Kalsiyum ve fosfor icin dondurma




Yaz aylarinin vazgecilmezlerinden olan dondurma, kemiklerin baslica yapitaslarindan olan kalsiyum ve fosfor yonunden oldukca zengin.

Dondurmanin gunde 100 gramdan fazla tuketilmesi ise kilo sorununa neden olabiliyor.

Erciyes Universitesi Ataturk Saglik Yuksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bolumu Baskani Doc. Dr. Neriman Inanc, kemikler icin vazgecilmez olan kalsiyum ve fosforun en iyi kaynaginin sut ve sut urunleri oldugunu belirtti.

Inanc, 100 gram sutteki kalsiyum ve fosfor miktarinin, yapilisindaki yogunlasmadan dolayi dondurmada daha fazla bulundugunu acikladi:

''100 gram dondurmada 135 mg kalsiyum bulunmaktayken sutte bu miktar 115 mg'dir. Yine 100 gram dondurmada 115 mg fosfor bulunmaktayken sutte bu miktar 92 mg'dir.

Dunya Saglik Orgutu 1-10 yas icin 800 mg, 11-24 yas icin 1200 mg, sonrasinda 800 mg/gun kalsiyum alinmasini onermektedir. Yani ergen donem ile menopoz doneminde daha cok ihtiyac duyulmaktadir.

Bu nedenle bu yas araligindakiler daha cok dondurma tuketmelidir. Dondurma ayrica, B grubu vitaminleri ile A vitamini bakimindan da zengin bir kaynaktir.''

Doc. Dr. Inanc, 100 gram dondurmanin vucuda 190-200 kalori saglayacaginin unutulmamasi gerektigine de dikkat cekti.

Inanc, ''gunde 100 gramdan daha fazla dondurma tuketilmesi sismanliga neden olabilir. Ozellikle anne ve babalarin cocuklarin dondurma tuketimini kontrol altinda tutmasi, sagliklari acisinmda yararli olur'' dedi.

Hiç yorum yok: