17 Nisan 2007 Salı

Dislerinizi korumak icin

Agiz ve dis sagligi konusunda uygulanmasi gereken kriterler bellidir. Belli donemlerde kontrole gitmek, kabuklu yiyecekleri dislerimizle kirmamak bu kurallardan bazilari.


Agiz ve dis sagligi konusunda ihmal etmememiz gereken onemli noktalardan biride surekli yumusak gidalar tuketmekten kacinmak ve sigara ve alkolden uzak durmak… Agiz ve dis sagliginin korunmasi icin yapilmasi gerekenler;

1. Bir cok dis curugunun olusumu aylar surer. Dis hekimine gitmek icin dislerin agrimasi beklenmemelidir. Yilda iki kez dis hekimine gidilmelidir.

2. Cocukluk donemindeki beslenme dis sagligi yonunden cok onemlidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alinmalidir. Diseti dis sagligi ve saglamligi icin gerekli C, A ve D vitamini eksikligi olmamalidir. Sut, sut urunleri ve taze meyveler ozellikle yararlidir.

3. Surekli yumusak besinlerle beslenmekten kacinmalidir. Havuc, elma gibi yiyecekleri isirarak yemek dis sagligi icin gereklidir.

4. Ogun aralarinda rasgele yemekten ve sekerlemelerden kacinmali, her tatli yiyecekten sonra agiz suyla calkalanmalidir. Asit, kola, gazoz gibi iceceklerden kacinmalidir.

5. Her aksam yatmadan once ve yemeklerden sonra disler teknigine uygun olarak fircalanmalidir.

6. Disler kurdan dahil hic bir seyle karistirilmamalidir. Dis aralari temizliginde dip ipligi kullanilabilir.

7. Sigara ve alkol dis sagligi icin cok zararlidir.

8. Findik, ceviz gibi seyler dislerle kirilmamalidir.

9. Sakiz cigneme, agza kalem, parmak sokma, tirnak yeme, dudak, parmak, yanak isirma, ozellikle ilkokul siralarinda ceneye el dayama gibi aliskanliklarin disler ve cene icin zararli oldugu unutulmamali, bunlardan kacinmalidir.

10. Cok soguk ve cok sicak yiyecek ve iceceklerden kacinilmalidir.

11. Dis hekimi gerekli gormedikce dis cektirmemeli, ozellikle bilgisiz kisilere dis cektirmekten kacinilmalidir.

12. Cocuklara 2 yasindan sonra yalanci meme, biberon kullandirtmamalidir.

13. Agzi acik uyuma dislere zararli oldugundan burunda boyle uyumaya sebep olan tikaniklik nedenleri arastirilip ortadan kaldirilmalidir.

Flor ve disler

Dis minesinin direncini artiran en onemli maddelerden birisi flordur. Icilen suda yeterli flor varsa sorun yoktur. Eger flor azsa disler curur. Flor fazlaligi dislerin sararmasina yol acar. Sularinda flor eksikligi olan yerlerde saglik kuruluslari gerekli onlemleri alir. Icilen sularin ve yemek tuzunun florla zenginlestirilmesi saglanir. Bunlar saglanana kadar flor cozeltisiyle kisisel florlama yapilir.

Hiç yorum yok: