17 Nisan 2007 Salı

Kisiligimiz Hastaligimizda Sakli!



Nasil bir kisilige sahip oldugunuz yakalandiginiz hastaliklariniza bagli. Gecmisiyle uzlasmayanlarin hastaligi ne? Kendini zeki bulmayanlarin hastaligi ne? Iste...ABD'de satisa sunuldugu gunden bu yana buyuk ilgi goren Debbie Shapiro'nun "Bedeninizi Dinleyin" isimli kitabi Turkiye'de Yakamoz Yayinlari tarafindan yayimlandi. Hastaliklarin aslinda kisilerin duygu ve dusuncelerinin etkisiyle ortaya ciktigini savunan Shapiro'ya gore, hastaliklar ruhun aynasi. Shapiro'nun iddiasina gore bazi hastaliklar ve nedenleri soyle:
KALP KRIZI: Hicbir sey hissetmemek amaciyla kalbini bir kafese kapatan, gecmisteki acilara, sikintilara takilip kalan, affetmeyi reddedenlerde gorulur. Ayrica, yasamini askeri bir disiplin icinde programlayan, tamamen ise odaklanarak duygusal yonunu zayiflatan ve duygularini bastirmaya calisanlar risk altindadir.
YUKSEK TANSIYON: Yuksek tansiyonlu kisiler, genellikle kendileriyle yuzlesmemek icin, surekli bir seylerle ugrasan asiri aktif insanlardir. Ofke, baski, panik ve korku durumlari etkili olur.
DUSUK TANSIYON: Yasama korkusuz bir sekilde katilmaya direnmenin gostergesidir. Kisi hayatla yuzlesmeyi beceremez ve pes eder.
KEPEK: Kisinin kendisini yeterince zeki ya da guvenilir bulmamasi kepege yol acabilir.
SAFRAKESESI: Safra tasi, baskalarini mutlu etmeye calisirken, kisinin kendisini ihmal etmesinden ve ihmal edilmis hissetmesinden kaynaklanir. Baskalarina "Hayir" diyememe etkilidir.
MIGREN: Kisinin yasam gucunun azalmasi, hayata katilmaktan kacinmasi, kabuguna cekilmek istemesi anlamina gelir. Migren genellikle korkularla, hayal kirikliklariyla ve karsilanamayan psiko-duygusal beklentilerle baglantilidir.
FELC: Beyne kan gitmemesi sonucu olusan felc, stresin sinir sistemi uzerine bindirdigi yukten kaynaklanir.
FITIK: Mukemmeliyetci, bir seyleri takinti haline getiren, altina girdigi yukler altinda ezilen kisilerde gorulur.
OSTEOPOROZ: Bos vermislik, umutsuzluk ve caresizlik, amacsizlik, esinden yeterince ilgi gorememe etkili olur.
MIYOP: Gelecegin guvensiz oldugunu dusunen, ice donuk, yalniz, utangac kisilerdir.
HIPERMETROP: Disa donuk kisilerdir. Surekli olarak baskalarinin yasamlarini ilgilendiren islerle mesgul olurlar, kendilerine bakmaya zaman ayirmazlar.
SINUZIT: Kendini kisitlanmis, engellenmis hissedenlerde, eski aliskanliklarindan kurtulamayanlarda, ilgiyi reddedenlerde gorulur.
UCUK: Duygusal stres donemlerinde ve iliskilerde catismalar yasandiginda ortaya cikar. Cinsel sorunlar da ucuga neden olabilir.
ZONA: Uzun zaman boyunca biriken icsel acinin ve gerilimin gostergesidir.
BOBREK TASI: Gecmisteki uzucu deneyimleri dile getirmeyip icinde biriktirenlerde gorulur; cozulmemis meseleler neden olur.
NASIR: Baskalariyla olan iliskilerinde set cekip duygularini engelleyen kisilerde olur.
KULAK CINLAMASI: Dikkatin dagildigi, baskalarina ve ozellikle kisinin kendisine dikkatini vermedigi donemlerde ortaya cikar.
ZATURRE: Hayatla bas etme guclugu cekildigi, durup dinlenme istegi ve yardima gereksinim duyuldugu donemlerde ortaya cikar.
DAMAR HASTALIKLARI: Duygusal acidan baglanmaktan kacinan, surekli cabalarken kendisini ihmal eden, her seyi kendi basina halledebilecegini dusunen, kati tavirli kisilerdir.

'Hipoglisemi' hastalari kendilerini ihmal ediyor

Kitaba gore seker hastaligi, birisini kaybetmek ya da yalnizlik hissinin etkili oldugu durumlarda olusuyor. Ilerleyen yaslarda ortaya cikarsa, kisiye gosterilen sevgi ve ilginin reddedildiginin isareti. Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in yakalandigi "hipoglisemi" ise kan sekerinin dusmesi olarak tarif ediliyor. Hipoglisemi, baskalarina vakit harcarken kendini ihmal edenlerin rahatsizligi. Bu hastalik, sevilme, ilgi gorme gereksinimini belirtiyor


Hiç yorum yok: