17 Nisan 2007 Salı

Depresyon

Depresyon gecirme olasiliginizi ogrenmek istiyorsaniz hemen ailenize bakin. Genlerinizde boyle bir vaka varsa riskiniz artiyor.


En sik gorulen psikiyatrik hastalik olan depresyonda aile oykusu etkili. Yapilan arastirmalara gore anne - babalarinda, buyuk anne ve buyuk babalarinda depresyon gorulen kisilerde de yuzde 60 oraninda depresyona yatkinlik goruluyor.

Yine ayni arastirmada ailesinde iki nesilde de depresyon hikayesi olan kisilerde digerlerine oranla 2 kat daha fazla risk bulunuyor.

Kadinlar risk altinda

Ege Universitesi Tip Fakultesi Psikiyatri Anabilim Dali ogretim uyesi Prof. Dr. Nuri Dogan Atalay, insanin ruh sagliginin iyi durumda olmasi icin mesleki iliskilerinden, sosyal hayatindan, ailevi iliskilerine kadar her konuda mutlu ve huzurlu olmasi gerektigini belirtti. Atalay, gunumuzde ozellikle orta yas grubu kadinlarda depresyonun daha sik goruldugunu belirterek, "Depresyondaki kisi sosyal iliskilere girmek istemez, kendisini mutsuz hisseder, uretkenligi, yasamdan zevk alma istegi azalir" dedi.

Intihar girisimi

Intihar girisimi, en cok depresif hastalarda gorulur. Oysa depresyon kolaylikla duzeltilebilen bir rahatsizliktir, kisi kesinlikle iyilesir. Bazi depresyonlar kendiliginden gecer, bazilari tekrarlayabilir. Bu yuzden iyilesme surecinden sonra hastaligin tekrarlamasini onlemek icin tedaviye asgari 6 ay devam edilmesinde fayda vardir. Depresyona giren kisiye ve yakin cevresine, rahatsizligi ve tedavisi hakkinda bilgi verilmelidir.

Mevsimlerin etkisi var

Sonbahar ve kis aylarinda depresyon artiyor. Yorgunluk, halsizlik ile baslayan sikayetler zamanla depresyona kadar varabiliyor. Hafif sporlar, hobiler ise depresyonun etkilerini azaltmada etkili. Bu tur rahatsizliklarin kroniklesmesi beklenen bir durum degil. Ancak depresyon onemsenmezse ilerleyebilir ve tedavisi guclesebilir. Bu nedenle gerekli goruldugu durumlarda bir uzmandan yardim istenmesi cok onemli.

Hiç yorum yok: