17 Nisan 2007 Salı

Selulit Tedavisi

Selulit, derinin alt tabakasinda, yag dokusunun hemen cevresinde olusan ve derinin ust bolumunde putur putur goruntu birakan bir hastaliktir. Kadinlarin korkulu ruyasi olan ve bir guzellik kusuru olarak kabul edilen selulite karsi onlemler alinmalidir.

Beslenme

Beslenme, ne kadar fazla tek yonlu olursa, selulite o kadar cabuk aday olursunuz. Ozellikle de fast fooda ve hazir yemeklere karsi olan egilimimiz, dokulari kotu yonde etkiliyor. Hayvansal yaglar, seker ve tuz da en kotu dusmanlarimiz. Bunlar yag hucrelerini sisiriyorlar, dokularda su yapiyorlar ve vucudun atiklardan temizlenmesini onluyorlar.

Ozellikle de yaglar, doyma hissini buyuk olcude etkiliyor. Ornegin, mayonezli patates salatasi veya kizartmasi yerken "doydum" sinyali karbonhidratli bir ogunden (ornegin spagetti) cok daha gec gelir. Sonucta daha fazla yeriz ve dokulardaki yag depolarini asiri derecede besleriz. Hucreler sekilsiz bir kutle haline gelir ve on kat daha buyur.

Bu nedenle yemek listenizde taze, yagsiz ve besleyici maddeleri fazla olan yiyecekler bulunmalidir. Meyve, sebze, kepek, cavdar urunleri ve baklagiller gibi. Bu besinlerde, bir yanda dokulari atik maddelerden temizleyen, ote yanda hucrelere besleyici maddelerin naklini cabuklastiran fazla miktarda potasyum vardir. Portakal, muz, karpuz, avokado, havuc, salgam, fasulye, bezelye ve patates fazla miktarda potasyum icerirler.

Bakim

Gunumuzun yeni antiselulit kremleri, deriye hemen giriyor ve dogrudan dogruya yag hucrelerini etkiliyor. Etkili maddelerin bazilari, yag depolarini bloke eder, bir kismi trafik polisi gibi etki yapar, yag alimini ve naklini ayarlar. Bas aktorlerin biri de kafeindir.

Kafein, yagi ayristiran enzimleri harekete gecirir ve bununla birlikte lenf akisini kolaylastirir. Su, en iyi temizleyici maddedir. Bol su icmek dokulari zehirli ve atik maddelerden temizler. Ayrica kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum gibi maddeler, dokulari sikilastirirlar. Bunlarin etkisini, disaridan kullanilan antiselulit urunleri kuvvetlendirir. Ayni zamanda, vucudun atiklardan temizlenmesinde de etkili olur.

Masaj

Selulitte ozellikle etkili olan, insanin kendi yaptigi drenajdir. Bu nedenle kendi kendinize su masaji yapin: Masaja oksama hareketleriyle baslayin. Ust uyluklara once bir, sonra iki elinizle yumusak bir sekilde asagidan yukari dogru kalcalariniza kadar masaj yapin. Daha sonra derinizi sikistirmadan, bas ve isaret parmaklarinizin arasina alin ve yogurur gibi masaj yapin ve bu arada dizlerin ic tarafini unutmayin. Antiselulit kremlerinin dokulara etkisi, daha once masaj yapildigi takdirde iki kat daha fazla olur. Nedeni, lenf ve kanin harekete gecmesidir.

Durus

Yuksek topuklar, yanlis yurume hareketleri, kambur oturma, selulite yol acan nedenlerdir. Cunku bunlar, toplardamarlarda ve lenf damarlarinda kanin geriye dogru akisini olumsuz yonde etkilerler. Ozellikle de yanlis bir oturma seklinde, ic organlar sikisir. Sonucta zehirli maddeler vucuttan cabuk cikmaz ve atik maddeler dokularda toplanir; deri gevser, cukurlar olusur.

Bu nedenle her zaman sunu dusunun: Karin iceri, gogusler disari. Dik durma, vucudu uzatir ve daha zayif gorunursunuz. Oturus icin de ayni sey gecerlidir: Durus hatalarini bilincli olarak dengelemek icin sirt egzersizlerinin yarari vardir. Haftada iki kere jogging ve bisiklete binmeyle buna yardimci olun.

Enzimler

Enzimler, tam bir yag yiyicidirler. Bu enzimler, elmada vardir ve yiyeceklerin hicbir engelle karsilasmadan degerlendirilmesini ve nakledilmesini saglarlar. Boylelikle yag depolarinda daha az birikirler. Elmayi iyice cigneyin, cunku enzimlerin faaliyeti agizda baslar.

Uzman Yardimi

Cesitli etkili yontemlerle selulit, artik kesinlikle tedavi ediliyor. Selulit tedavisinin tibbi tedavi sekilleri sunlar:

Tibbi Masajlar

Selulit tedavisinin en onemli ayagi masajdir. Cunku masaj, kan ve lenf dolasimini harekete gecirir ve dokularin taze oksijen ile dolmasini saglar. Selulit tedavisinde etkili olan iki tur masaj vardir:

Dolasim masajlari: Kan ve lenfatik dolasima yoneliktir. Bu masaj, deri alti kan dolasimini aktive ederek, dokunun canlanmasini saglar.

Lenfatik drenaj masajlari: Bu masajlar, ozellikle lenf dolasimi uzerinde etkilidir. Masajin, hem elle, hem de aletle uygulanan sekilleri vardir. Elle olan daha yuzeysel olurken, aletli masajin derinlemesine bir etkisi vardir. Her iki masaj sonunda hucrelere bolca oksijen gider ve toksinlerin vucuttan atilmasi kolaylasir.

Akupunktur

Organizmanin degisik fonksiyonlarinin hepsinin kumandasi kulakta bulunur. Akupunktur ile bu fonksiyonlar harekete gecirilir. Bu fonksiyonlarin arasinda su birikmesine neden olanlar da aktive edilir.

Ozon Terapi-Ozon Banyosu

Ozon terapi, hucre oksijenlenmesini baz alarak, basarili bir sekilde selulit tedavisinde de uygulanir. Artiklarla dolu olan selulit hucrelerini oksijen ile temizlemeye yonelik bir programdir. Ozon terapi, bir kabin icerisinde gerceklesir. Bu sirada ozon, buharin epiderm tabakaya kadar girip o bolgenin oksijen ile dolmasini saglayarak, dokusal kan dolasimini aktive eder.

Lazer Terapi

Lazer terapi ikiye ayrilir; soguk lazer ve sicak lazer. Soguk lazer, helyum neon lazer olarak da anilir, selulitli bolgedeki hucreler uzerine uygulanir. Lazer, burada hucreleri gecerek degisimleri hizlandirip, o bolgede su tutulmasini engeller. Sicak lazer, selulitin olustugu hareketsiz bolgeye uygulanarak, orada bulunan dokularin dolasimini saglar.

Ultrason

Kadindaki hemen hemen farkedilemeyecek kadar kucuk yaglari bile derinligine yakalayip, parcalamayi basarir. Daha fazla yaglanmanin oldugu bolgelerde de daha derine gidilerek lenfleri uyarir ve yine parcalar.

Basinc Terapisi

Bu metodda, bacaklar sarilir. Hava basinci ile calisan bir odaya girilir. Cok dikkatlice yavas yavas, hava basinci azaltilir. Bununla da lenfatik dolasim ve kan dolasimi harekete gecer. Tabii burada onemli olan, kisiye ozel bir programlama yaparak, herkesin ihtiyaclarina uygun bir tedavi uygulamaktir.

Mezoterapi

Bu yontemde, sivi haldeki ilaclarin, siringa darbeleriyle uygulanmasi esastir. Daha yeni bir versiyonu da homeopati yontemini kullanarak, tahmin sistemini calistirmak ve ongoruden yararlanarak uygulama yapmaktir. Hic yan etkisi olmayan naturel maddelerden faydalanilir. Bu yontem, kan toplanmalarini da onler.

Lipoelektro

Bu, uzun ignelerden yararlanmak suretiyle yapilan bir yontemdir. Uzun, cok ince uclu ve keskin ignelerle uygulanir. Elektro ile yagli bolge arasinda bir baglanti kurulur. Cok dusuk duzeyde calistirilarak, selulitli bolge uzerinde calisilir. Bu bolge uzerinde, duzenli ve sik araliklarla islem yapilir. Igne, selulitli bolgedeki yaglari parcalar ve yaglari ortaya cikartir; asiriya kacmadan bunlar bosaltilir.

Hiç yorum yok: