17 Nisan 2007 Salı

Domates cildi guzellestiriyor

Yaz aylarinin en lezzetli sebzelerinden domates, ayni zamanda guzellik kaynagi.

Beslenme ve Diyet Uzmani Erkan Erdal, domateste bulunan ve kirmizi rengi veren likopen maddesinin, bilinen en iyi antioksidan oldugunu belirterek, ilik domates maskesinin cildi gergin tuttugunu soyledi.

Domatesin cilt sagligi acisindan cok onemli oldugunu ifade eden Erdal, ''domatesin icindeki likopen, yag ve isiyla etkisini artirir. Sabahlari kahvaltida soyulmus ve zeytinyagi dokulmus domates saglik acisindan cok faydalidir'' diye konustu.

Erdal, ''likopen bilinen en etkili antioksidandir ve en fazla domateste bulunur. Salca ve ketcap da bol miktarda likopen icerir. Greyfurt, kuru kayisi ve karpuzda da likopen vardir ama icerdigi madde domates kadar yogun degildir" dedi.

Ketcabin yararli oldugunu, bol bol domates suyu icilmesi gerektigini belirten Erdal, makarnanin da bol ketcapla yenilmesini onerdi.

Macar kadinlarinin guzellik sirri

Erdal, ciltlerinin guzelligiyle unlu Macar kadinlariyla ilgili bir arastirma sonucunda bu kadinlarin yuzlerine ilik domates maskesi surduklerinin ortaya ciktigini ifade ederek, domatesin gunesin altinda gergin kalabilmesinin nedeninin likopen oldugunu ve yuze surulen likopenin de cildi gergin tutacagini, kirismayi onleyecegini dile getirdi.

Likopenin, vucutta kansere neden olan serbest radikallerin dolasimina engel olduguna da dikkati ceken Erdal, alzheimer, osteoporoz ve deri hastaliklarini onlemede de likopenin onemli oldugunu soyledi.


Hiç yorum yok: