17 Nisan 2007 Salı

GOzUmUz KaC MegapIksel

Gunluk hayatta "vay be, adamin cep telefonunun kamerasi 2.0 mp" ya da bende bi makina var "12 MP" gibi sozler duyariz ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gozumle gordugumden de net cikariyor goruntuleri" falan bile deme curetinde bulunuruz. Isin aslini yapilan arastirmalar gosteriyor ve bakin teknoloji hala ne kadar aciz; ne kadar basit ve kainata kiyasla ne kadar geride kalmis.Aciklamayi size ceviriyorum:

Gozumuz tek bir taslak uzerinde kurgulanmis anlik cekimleri yakalayan bir fotograf makinasi degildir. Daha cok bir video silsilesine benzemektedir. Gozumuz, kucuk acilarla, anlik hareket eder ve etrafimizdaki detaylari beyne yansitmak icin surekli kendisini gunceller. Ayrica iki tane gozumuz vardir ve beynimiz, cozunurlugu daha da arttirmak icin her iki gozden gelen sinyalleri toplamaktadir. Daha fazla bilgi toplamak icin de haliyle gozumuzu, gordugumuz seyin etrafinda hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayi, goz ve beyin birlikteligi, retinadaki fotoalicilarin sayica fazlaligi sayesinde,bir makinada olabileceginden cok daha yuksek cozunurlukte veriler elde etmemizi saglar. Asagida verilen esdeger megapiksel degerler, insan gozunun bir manzarayi ne kadar netlikte gordugunu aciklayan bilimsel bir detaydir.

Yukaridaki insan gozunun cozunurlugunu saglamaya neden olan veriler isiginda,simdi once kucuk bir ornekle baslayalim: Simdi onunuzde 90'a 90 derecelik acida (gozumuzun acilari yani) bir goruntunun oldugunu farzedelim, aynen pencereden disaridaki bir manzarayi seyredermis gibi. Bu durumda piksel sayilari ortalama bir goz icin:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 pixels (324 megapiksel) olur.

Gercekte her an bu kadar cok cozunurluk elde etmiyoruz, ama gozumuz bir manzarada istediginiz tum detaylari gormenize olanak saglamak icin surekli istediginiz detayin etrafinda hareket eder. Ama insan gozu, bu acidan cok daha fazla bir aci gorur ki bu da 180 dereceye yakindir.Biraz kucuk dusunup 120 derecelik bir aciyla bakabildigimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

Insan gozunun gorebilecegi gercek aci degeri suphesiz ki coook daha fazla cozunurluge tekabul eder. Bu yapidaki (cozunurlukteki) bir veriyi kaydetmek icinse, cok fazla alana kayit imkani saglayabilecek kadar gelismis bir kamera olmasi lazim.

Simdi teorik bilgiyi bir kenara birakip , sozun ozunu aktaracak olursak, pencere gibi sinirlari olan bir alandan disariya baktiginizda gordugunuz manzara, beyninizde 324 megapiksele esdeger olarak yer aliyor. Eger goruntunuzu engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP. Simdi kameralardaki ozellikler benim GOZUMDE solda sifir kaldi vallahi. Aman bu yaziyi okumaya calisirken gozunuze zeval gelmesin. Megapiksel ayarlariniz bozulmasin

Hiç yorum yok: