17 Nisan 2007 Salı

Eyvah agzim kokuyor!



Eger cantanizdan agiz spreyini, naneli seker veya sakizi eksik etmiyorsaniz ve insanlar sizinle konusurken biraz daha uzak duruyorlarsa, hatta sizin icin opusmek bile basli basina bir sorunsa tehlike canlari caliyor demektir. Agiz kokusu son derece rahatsizlik veren ciddi bir sorundur. Cunku agiz kokusu dislerde, agiz icinde hatta midenizde sorun yasadiginizin belirtisi olabilir. Bu nedenle bu durumu hafife almamali ve onlemenin yollarina goz atmalisiniz...

Agiz kokusu nasil olusur?

Agiz kokusunun baslica nedeni bakterilerin, yemek artiklarinin, hucrelerin, kan elemanlarinin veya yumurta beyazinin agiz ve bogazin ic bolgelerine yerleserek uzun sure kalarak kokuya neden olmasidir. Bu sayede hidrojen, sulfit veya ucucu diger maddeler serbest kalip, her nefes alip veriste bizi ve karsimizdaki insani kotu kokuyla rahatsiz eder.

Agiz kokusu turleri�

Iki cesit agiz kokusu vardir;

1.Gecici agiz kokusu: Alinan gidalar yuzunden meydana gelen agiz kokusudur ve genellikle gecicidir. Bu nedenle bu tur agiz kokusu alinan gidanin turune gore bir sure sonra gecebilir.

2.Kronik agiz kokusu: Agiz icinde biriken veya gizlenen anerop bakterilerin neden oldugu agiz kokusudur. Bakteriler dil kokunde birikerek kotu kokuya neden olur. Dil koku uzerinde biriken olu doku artiklari, kan elemanlari veya gida artiklari hidrojen, sulfit ve metyl mercap turundeki ucucu maddelerin birleserek solunmasina neden olurlar. Hidrojen sulfit curuk yumurta kokusunu, metyl mercaptan da ahir kokusunu andiran oldukca rahatsiz edici ucucu gazlardir.

Agiz kokusuna karsi dogal cozumler...

Her yemek sonrasinda dislerinizi fircaliyor, hatta gunde iki veya uc kez fircalama islemini tekrarliyorsunuz ama fayda etmiyor mu? Ayni sekilde naneli sakiz veya karanfil cignemek de agizdaki istenmeyen kokuyu yok etmek icin ise yaramiyorsa... Baska yontemler uygulamakta yarar vardir. Peki agiz kokusuna karsi nasil bir onlem alinabilir?

Eczanelerde satilan ve dogal maddelerden meydana gelmis bitki gargarasiyla her gun gargara yapin. Bu gargara karanfil, kimyon veya rezene yagi icermelidir. Bu sayede agiz kokusu olusma sansi oldukca dusecektir.
Gun icinde mutlaka 2 litre kadar su icin. Su veya soda icen birisinde tukuruk bezleri harekete gecer ve koku yapan tum maddeler kendiliginden yok olur.
Agiz kokusunu gideren bitkisel karisimli ballardan her gun bir kasik ac karnina yiyin.
Her dis fircalama isleminden sonra dil temizligini mutalaka yapin. Ayrica dis ipiyle dis aralarini mutlaka temizleyin.
Kullandiginiz ilaclari mutlaka gozden gecirin veya doktorunuza danisin.
Cok fazla cay ve kahve kullanimi agizdaki bakterilerin artmasina ve koku olusumuna neden olur. Ayni sekilde alkol iceren gidalar da kokuyu artirici etkenlerdir.
Baharat ve baharatli yiyecekler agiz kokusuna neden olur. Yememeye dikkat edin.
Sigara icmek agiz kuruluguna bunun sonucunda da agiz kokusuna neden olur.
Sekerli sakizlar, seker bakterileri tarafindan bozunarak agizin kokmasina sebebiyet verirler.
Tum bu dogal yontemleri uyguladiginiz takdirde eminiz ki saglikli bir guluse ve ferah bir nefese kavusacaksiniz�

Hiç yorum yok: