17 Nisan 2007 Salı

Sivilcelere Care

Gunes'in kurutucu etkisi ve iyotlu deniz suyu, yazin akneyi aklimizdan cikarir. Ama sonbahar ve kis, aknenin cogaldigi donemlerdir. Pek cok sey aknenin turune bagli olsa da, ultraviyole isinlarinin etkisi cildi kurutup, yag uretimini duzenliyor. Bu yuzden sonbahar ve kis aylarinda da solaryuma girerek ayni etkiyi yaratabiliriz.

Genclerde gorulen akne, ergenligin ilk donemlerinde, vucutta gelisim ve degisimler basladigi sirada ortaya cikiyor. Bu durum, bir dizi hormonal dengesizlige bagli. Dogal olarak bu gibi hormon dengesizlikleri yetiskinlerde de gorulebiliyor. Ornegin, adet doneminde ortaya cikan sivilceler, bu tur bir dengesizlik sonucudur.

Diger bazi durumlarda ise, akne olusumu, kortizon ya da B12 vitamini iceren ilaclar ya da disaridan uygulanan vazelin preparatlari ve bitkisel yaglarin uzun sureli kullanimina bagli.

Cilt Temizligi

Cilt temizligi, sabahlari, derinin salgilarini harekete gecirmek; aksamlari ise gozeneklerde birikmis kir zerreciklerinden kurtulmak icin mutlaka yapilmali. Cildinizin haftada 2-3 kez, tum yag kalintilarini alacak bir maskeye de ihtiyaci vardir. Ayni zamanda cildi derinlemesine nemlendiren bir maske secmeye ozen gosterin.

Buhar Banyosu

Haftada bir kez, buhar banyosu hazirlayin. Bu, gozeneklerin genislemesini saglayacagindan, siyah noktalardan kurtulmaniz kolaylasacaktir. Basinizin uzerine bir havlu orterek, yariya kadar kaynar su doldurdugunuz bir kabin uzerine egilin. 10 dakika sonra, yuzunuzu kurulayin ve siyah noktalari sikin. Bu islemi yaparken, ellerinizin temiz olmasina dikkat edin. Parmak uclariniza sargi bezi sarip noktalari sikabilirsiniz. Ama sikmakta zorlanirsaniz fazla ustelemeyin. Cildiniz tamamen kurudugunda tekrar buhara tutun. Islem sona erdiginde yuzunuzu bir tonikle dezenfekte edin.

Oneriler

Gencler arasinda ozellikle yaygin olan bu problemin cozumunde, cilt tipleri farkli oldugundan, kizlarin ve erkeklerin uygulamasi gereken kurler de farkli. Ancak yine de, her iki cinsin de uymasi gereken bazi kurallar var:

Dogru ve hijyenik temizlik: Cildi fazla hirpalamadan duzenli olarak yikayin. Cildi fazla kurutmamak icin pH degeri, derinin dogal pH'ina yakin (5.5 civarinda) bir temizleyici kullanilmali. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 gunde bir, gozeneklerde biriken yag ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.

Beslenmeye dikkat: Cikolata ve sarkuteri urunleri sivilce yapar gorusu, cok yaygin fakat curutulmus bir iddia. Son arastirmalar, beslenmenin akne uzerinde dogrudan etkisi olmadigini gosterse de, uzerinde durulmasi gereken onemli bir nokta var: Meyve ve sebze acisindan zengin, saglikli beslenme cildin en onemli dostu.

Iyi dinlenin: En iyi guzellik kuru uyku. Stresten uzak bir ortamda dinlenebilmek cok onemli. Ozellikle gecede en az 7-8 saat uyumak sart. Uykunun, hormonal aktiviteyi duzenledigi herkesce biliniyor.

Ellerinizi yuzunuzden cekin: Cilde zarar vermeksizin yokedilebilecek siyah noktalardan farkli olarak, kancibanlari asla sikilmamali. Aksi halde, iltihapli enfeksiyon, ardinda bir yara ve iz birakarak yayilabilir.

Uzmana gorunun: Kis gelip de akneler belirmeden once mutlaka dermatologunuzla gorusun. Cunku, yaz aylarinda kuruyup hassaslasan cildiniz, tatil oncesinde uyguladiginiz akne tedavisini tekrarlamanizdan zarar gorebilir.

Bitki caylari da ise yariyor: Hergun organizmayi temizleme ozelligi tasiyan bir bitki cayi icmek, cildinize faydali olacaktir. Ozellikle ihlamur ve rezene iceren caylarin cok yararini gorursunuz.

Kizlar Icin Bakim

Pudra ve alliktan uzak durun. Cildi cabuk sivilcelenenler, makyaj yapmaktan vazgecmeli. Tabii biraz rimel ve bir parca ruj onemli degil. Her seyden once, hijyenik nedenlerle allik ve pudra kullanmaktan vazgecmeli: Zaten asiri salgilanan yag ile dolmus gozenekler, makyaj malzemeleri kullanilinca iyice tikaniyor. Bunun yaninda, estetik bir neden de var: Makyaj, kusurlari gizlemek yerine cogu kez daha da belirginlestiriyor.

Az yagli bir fondoten secin. Makyajsiz yapamayanlar, hafif bir fondoten kullanabilir. Ancak, yagli ciltler icin ozel olarak gelistirilmis, siyah nokta olusumuna neden olmayan (gozeneklerde birikecek madde icermeyen) bir malzeme secilmeli.

Akne yaninda asiri killanmadan da sikayet eden genc kizlar, antiandrojen hormonlar iceren dogum kontrol haplarindan faydalanabilir. Ancak bu haplarin 16 yasin altindakilerce alinmasi sakincali olacaktir.

Erkekler Icin Bakim

Ergenlik cagindaki erkekler, katildiklari sportif faaliyetlerin yogunlugu yuzunden, yasitlari olan kizlardan daha fazla terlerler. Bu bakimdan, hijyene ozel bir onem vermeleri sarttir. Terlemenin ardindan yuzun mutlaka yikanmasi ve akneye karsi dezenfektan uygulanmasi gerekli.

Bazi ilac firmalari, akne tedavisi ilaclarinda, kizlar ve erkekler icin ayri formuller uyguluyor. Genc kizlara uygun olan ilaclar daha hafif. Erkeklerin kendileri icin hazirlanmis formulleri kullanmalari daha iyi sonuc veriyor.

Sakal uzamaya basladiginda, killar, akne iltihabinin artmasina neden olabiliyor. Bu yuzden sik sik tiras olmak gerekli. Kullandiginiz after shave, parfum icermemeli. Akneli cilt, after shavelerin icerdigi alkole karsi oldukca duyarli. Akne kremlerinde az miktarda bulunan alkol, cildin pul pul dokulmesine ve kurumaya neden olabilir. En iyisi alkolsuz tonikleri tercih etmek.

Besinlere Dikkat

Aknelerin ilginc bir oykusu var. Genellikle ergenlik cagindaki erkek ve kizlarin yuzleri sivilcelerle doluyor. Ozellikle de delikanli adaylari tam karsi cinse ilgi duymaya basladiklari donemde, yuzlerinde beliren sivilceler yuzunden sikinti cekiyorlar. Ergenlik cagi sivilcelerine, o donemde vucuttaki hormon dengelerinin degismesi neden oluyor.

Akneler, yetiskinlerin de de en buyuk sorunlarindan biri. Yuzde, boyunda, omuzlarda ve sirtta cikan sivilcelerden kurtulmak elbette mumkun. Aknelerin olusmasinda yagli cilt ve bakteriler etkili. Bu nedenle, aknelerden yakinan bir kisinin oncelikle hayvansal yaglardan uzak durmasi gerek.

Bu arada bagisiklik sistemini guclendiren yiyeceklere agirlik vermeli. Yag ve seker miktari fazla olan hazir yiyecekler, akneleri cok iyi besler. Derinin dogal koruyucu yagi olarak bilinen sebumun uretimini azaltir. Cikolata, dondurma, sosis ve dondurulmus hazir et yemekleri, aknelerden yakinan kisiler icin zararli. Buna karsilik bol bol yesil sebze ve narenciye turu meyveler yenmeli. E vitamini alabilmek icin de sivi yaglar kullanilmali.

Hormon Dengesi

Vucuttaki hormon dengesini duzene sokmak icin hergun lahana yenmeli. Bu sebze ayrica bakterileri olduren sulfur icerdigi icin de aknelere karsi guclu bir savunma silahi sayiliyor. Mango, kiwi ve ananas gibi tropikal bolge meyveleri de cok yararli. Tuz katilmamis sebze sulari, cig meyve ve sebzeler ve salatalarla beslenilmeli.

Tibbi Tedavi

Cilt uzmanlari, aknelerin her zaman tedavi edilebilecegi kanisindalar. Aknelere karsi kullanilan antibiyotikler yararli oluyor. Ancak rastgele bir antibiyotik kullanmak yanlis. Cilt uzmaninin onerecegi antibiyotikler etkili olur.

Ayrica cilt uzmanlari, hormon ve A vitamini alinmasini onerebilirler. Yiyeceklerin, aknelerin kesin nedeni olduklari iddia edilemez. Ama cikolata yedikten sonra yuzde sivilceler cikarsa, yiyeceklerin de akne nedenleri arasinda sayilmasi gerektigi soylenebilir.

Hergun 500 mg A vitamini alinmali. Kizlarda adet oncesinde ortaya cikan aknelere karsi da, adet kanamalari baslamadan 10 gun once, hergun duzenli olarak 50 mg B6 vitamini alinmasi dogru olur.

Bu arada cildi, cay agaci yagiyla temizlemeli, ayrica bir k�se yogurda bir cay kasigi deniz tuzu ilave ederek bu karisim cilde surulmeli. Banyodan ya da dustan sonra vucut sirt fircasi ya da keseyle temizlenmeli. Gunes banyosu da aknelere karsi son derece yararlidir. Gunesteki mor otesi isinlarin akneleri yokettigi biliniyor.

Hiç yorum yok: