17 Mayıs 2007 Perşembe

Her 8 saniyede bir kiþi sigaradan ölüyor

Türkiye Toraks Derneði Baþkaný Haluk Türktaþ, Türkiye'de 17 milyona yakýn tütün kullanýcýsý bulunduðunu ve her 8 saniyede bir kiþinin sigaradan kaynaklanan hastalýklardan dolayý öldüðünü vurguladý.
Antalya
AA

Türkiye'de sigara kullanýmýnýn erkeklerde yüzde 56, kadýnlarda da yüzde 30 oranýnda olduðunu anlatan Haluk Türktaþ, Türkiye'de sigara içme yaþýnýn 14-15'e kadar düþtüðünü belirtti.

Toraks Derneði'nin 8. Yýllýk Kongresi, Antalya'nýn Kemer Ýlçesi'nebaðlý Beldibi Beldesi'nde baþladý. Toraks Derneði Baþkaný, Gazi Üniversitesi Týp Fakültesi Göðüs Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Türktaþ, 522'si göðüs hastalýklarý uzmaný olmak üzere, bin 700'ü aþkýn bilim adamýnýn katýldýðý kongrenin açýlýþýndan önce düzenlenen basýn toplantýsýnda, sigara kullanýmýna baðlý hastalýklarýn giderek arttýðýný söyledi. Tütün kullanýmýnýn, baþta kanser olmak üzere kronik bronþit ve amfizem gibi hastalýklarýn baþlýca etkeni olduðunu kaydeden Türktaþ, kalp krizlerinde de sigara kullanýmýnýn en önemli risk faktörünü oluþturduðuna dikkati çekti. Sigara kullanýmýndan dolayý yýlda 100 bini aþkýn kiþinin hayatýný kaybettiðini anlatan Türktaþ, þu bilgileriverdi:
"Türkiye'de 17 milyon civarýnda tütün kullanýcýsý var. Bunlardan her yýl 100 bini tütün kullanýmýna baðlý hastalýklardan ötürü hayatýný kaybediyor. Yani demek oluyor ki, her 8 saniyede bir kiþi, sigaradan kaynaklanan hastalýklardan dolayý ölüyor. Gerekli önlemler alýnmazsa, gelecekte Türkiye'de sigaraya baðlý hastalýklardan ölenlerin sayýsý intihar, cinayet, trafik kazasý ve AIDS'ten ölenlerin toplam sayýsýný da aþacaktýr. Sigara endüstrisinin merkezi konumundaki ABD'de kamuya açýk kapalý ortamlarda sigara içmek mümkün deðil. Sokaklarda bile sigara içilemiyor. Sigara endüstrisi Batý'daki açýðýný az geliþmekte olan ülkelerde 12-13 yaþýndaki çocuklara sigara satarak kapatmaya çalýþýyor. Sigara endüstrisinin hedefinde artýk çocuklar var. Çoluk çocuða sigara satarak, kaybettikleri kazanç kapýsýný Türkiye gibi geliþmekte olan ülkelerde açmaya çalýþýyorlar."

SÝGARAYA BAÐLI ÖLÜM SALGINLARI
Türkiye'de sigara kullanýmýnýn erkeklerde yüzde 56, kadýnlarda da yüzde 30 oranýnda olduðunu anlatan Türktaþ, Türkiye'de sigara içme yaþýnýn 14-15'e kadar düþtüðünü belirtti.
Türktaþ, "Tütün endüstrisinin hedefi insanlarýn daha küçük yaþlarda sigaraya baþlamasýný saðlamak. Tütün kullanýmýna baðlý hastalýklar giderek artýyor. Gelecekte sigaraya baðlý ölüm salgýnlarý olacaktýr. Bizden geçti ama çocuklarýmýza yazýk olacak. Tütün kullanýmýnýn sýnýrlandýrýlmasý için hükümetin çalýþmalarýný destekliyoruz" diye konuþtu.

SÝGARA CEZALISINA VERGÝ KAÇAÐI MUAMELESÝ
Toraks Derneði Basýn Sözcüsü Dokuz Eylül Üniversitesi Týp Fakültesi Göðüs Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. OðuzKýlýnç da, Türkiye'de toplu bulunulan alanlarda sigara kullanýmýný yasaklayan 4207 sayýlý yasanýn yalnýzca Trabzon'da uygulanabildiðinden yakýndý. Trabzon Valiliði'nin kararlý tutumunun diðer illere de örnek olmasý gerektiðini belirten Doç. Dr. Kýlýnç, þunlarý söyledi:
"Sigara içilmesi yasak olan yerlerde sigara içmek isteyenlere yalnýzca Trabzon'da para cezasý uygulanabiliyor. Sanýrým þu sýralarda para cezasý 500 milyon lira civarýnda. Aslýnda idare amirinin kapalý alanlarda sigara içenlere ceza kesmemesi, görevi ihmal suçu iþlemiþ olmasý demektir. Nüfus bilgileriyle kesilecek bu cezanýn ödenmemesi halinde sigara kullanýcýsý, ayný vergi borcu gibi yurtdýþýna çýkýþlarda engellemeyle karþýlaþabilir. Aslýnda tütün kullanýmýný engellemeye yönelik bu yasa çok güçlü ama idarecilerimiz bu iþin ciddiyetinin farkýnda deðil."

MESLEK HASTALIÐI SAYISI
Kongre Baþkaný Dokuz Eylül Üniversitesi Týp Fakültesi Göðüs Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Arif Çýmrýn da, Türkiye'de resmi kayýtlara giren meslek hastalýðý sayýsýnýn bin civarýnda olduðunu vurgulayarak, bu rakamýn AB koþullarýna göre en az 24 bin olmasý gerektiðine iþaret etti.
Prof. Dr. Çýmrýn, "Hastalýklarýn bir çoðu meslek hastalýðý olarak ihbar edilip kayýtlara girmiyor. Çünkü mesleki akciðer hastalýðý çok ciddi bir sorun. Bu hastalýk iþverenin tazminat ödemesini gerektirir. Bu yüzden resmi kayýtlara rakamlar doðru yansýmýyor. Örneðin Ýzmir'de kuaförlerdeki meslek hastalýðý sayýsý, Türkiye'deki tüm meslek hastalýðý sayýsýnýn iki katý" dedi.
Güneydoðu Anadolu'da tezeðin kontrolsüz kullanýldýðýný belirten Prof. Dr. Çýmrýn, buna özellikle kadýnlarýn maruz kaldýðýný ve ciddi akciðer hastalýðýna yakalandýðýný kaydetti. Çýmrýn, Güneydoðu'da asbest benzeri toz solunumlarýnýn da akciðer hastalýklarý için potansiyel etkisi olduðuna dikkati çekti.

Hiç yorum yok: