17 Mayıs 2007 Perşembe

Enfeksiyona yýlda 10 milyon kayýp

Aids, tüberküloz, sýtma, kýzamýk, dizanteri, çocuk ishali, viral hepatit B gibi enfeksiyonlu hastalýklar, yýlda 10 milyondan fazla insanýn ölümüne neden oluyor.

Ölenlerin yarýsýndan fazlasýný çocuklarýn oluþturduðunu belirten immünologlar, Aids'ýn her altý saniyede bir bulaþma ve her on saniyede bir cana mal olmayý sürdürdüðünü ve geliþmekte olan ülkelerde gerekli önlemler alýnmazsa iki yýl içinde 5 ila 6 milyon insanýn öleceðini ifade ediyorlar.

Fransýz immünologlar, enfeksiyonlu hastalýklardan ölenlerde ilk sýrayý çocuklarýn aldýðýný belirterek, kýzamýk, bakterili dizanteri, bronþiolite baðlý solunum yollarý enfeksiyonlarý, tetanoz gibi hastalýklarýn en çok çocuk ölümlerine yol açan hastalýklar olduðunu kaydediyorlar.

ÖLENLERÝN YARISINDAN FAZLASI ÇOCUK

Aids, verem ve sýtma da eklendiðinde enfeksiyonlu hastalýklardan ölenlerin yarýsýndan fazlasýný çocuklarýn oluþturduðunu belirten immünologlar, Aids'ýn her altý saniyede bir bulaþma ve her on saniyede bir cana mal olmayý sürdürdüðünü ve geliþmekte olan ülkelerde gerekli önlemler alýnmazsa iki yýl içinde 5 ila 6 milyon insanýn öleceðini ifade ediyorlar.

SITMA'DAN AFRÝKA'DA 1 MÝLYON KÝÞÝ ÖLDÜ

Dünya Aids, Verem ve Sýtma ile Mücadele Vakfý Yürütme Kurulu Baþkaný Richard Feachem, veremin BCG aþýsýna karþýn her yýl 1,7 milyon insaný öldüðüne iþaret ederek, sýtmanýn da özellikle Afrika'da çoðu çocuk yýlda bir milyondan fazla kiþinin ölümüne neden olduðunu belirtiyor.
Etkin aþýsý bulunmasýna karþýn karaciðer kanserinin uzun dönemde sorumlusu hepatit B yýlda yarým milyondan fazla, aþýsý bulunmasý beklenen rahim kanserinin de yýlda 288 bin kadýnýn ölümünün sorumlusu olduðu belirtiliyor.
Kolera yýlda 120 bin, bakterili dizanteri yýlda 605 bin, çocuklarda ishal 600 bin, menenjit ve otit gibi enfeksiyonlu hastalýklar da 450 bin kiþinin ölümüne yol açýyor.

KIZAMIK HÂLÂ TÜRKÝYE'NÝN SORUNU

Etkin aþýsýna karþýn kýzamýk yýlda 777 bin çocuðun ölümünün sorumlusu olarak gösteriliyor. Kýzamýk Avrupa'da can almaya devam ederken, difteri de hortlamýþ görünüyor.
Kongo'da tek bir salgýnda 1400 çocuðu öldüren kýzamýk, son yýllarda Türkiye'de 44176, Ýtalya'da 29533 ve Ukrayna'da 24968 vakanýn görülmesine neden oluyor. Avrupa'da 7 bin kiþinin ölümüne neden olan hastalýk etkili aþý kampanyasý sayesinde Finlandiya'da yok olmuþ bulunuyor.
Özellikle Doðu Avrupa'da hortlayan ve yaþlý kýtada 1990'dan bu yana görülmeye baþlanan difterinin de yayýlmasý hekimleri endiþelendiriyor.

Hiç yorum yok: