17 Mayıs 2007 Perşembe

=?ISO-8859-1?Q?B=FDkk=FDnl=FDkla sava=FE=FDn?=

Günlük yürüyüþünüzü yapmak için sabah erken kalkmaya üþeniyor veya eve dönüþ yolunda spor merkezine uðramamak için bahaneler mi yaratýyorsunuz?





Kendini egzersiz yapmaya adamýþ olanlar bile zaman zaman bu rutinden sýkýlýrlar. Motivasyonun azalmasý, hareketlerin kýsa kesilmesi ve ilk zamanlardaki heyecanýn kaybolmasý, vadesini doldurmuþ bir egzersiz programýnýn belirtileridir.

Hýzlý Çözüm

Önce, sizi gerçekten neyin sýktýðýný belirlemek için halihazýrdaki egzersiz rutininizi deðerlendirmeye alýn. En sevdiðiniz aktivite üzerine yeni bir varyasyon - örneðin, step-aerobik yerine kickbox, veya makinede çalýþma yerine serbest aðýrlýk kaldýrma - artýk tadý kaçmýþ olan rutin egzersizlerinize yeni bir soluk getirmek için yeterli olabilir.

Eðer devamlý iç mekanlarda egzersiz yapýyor, koþu bandýnda veya kondüsyon bisikletinde kilometreler katediyorsanýz, biraz manzaranýzý deðiþtirin ve çalýþmanýzý dýþarýya taþýyýn. Patikalarda dere-tepe koþun, yürüyün, bisiklete binin; mevsim uygunsa havuz yerine gölde veya denizde yüzün.

Daha Büyük Deðiþiklikler

Rutin egzersizlerinize yeni boyutlar getirmek yeterli olmuyorsa, daha büyük deðiþikliklerin zamaný gelmiþ demektir. Tamamen farklý, yeni bir aktiviteye baþlayýn - özellikle de yapacaðýnýzý aklýnýzýn ucundan geçirmediðiniz bir þeye... Mesela, þimdiye kadar hep tek baþýnýza çalýþtýysanýz, voleybol veya basketbol gibi bir takým sporuna baþlayýn. Ya da, hep yapmaya çekindiðiniz bir aktiviteye yazýlýn; maceraya olan susuzluðunuzu bir kaya-týrmanýþý kursunda gidermek gibi - tabi, önce kapalý bir mekandaki týrmanma duvarýyla baþlayýp tecrübe kazandýktan sonra dýþarý açýlmakta fayda var...

Yol Arkadaþý

Yoðun bir iþ gününün ardýndan yalnýz baþýna egzersiz yapmak, biraz kafa dinlemek için bir vaha bulmak gibi olsa da, belki de bir refakatçiye de ihtiyacýnýz vardýr. Egzersiz arkadaþlýðý, günlük rutine sosyal bir boyut katar. Bir arkadaþýnýza beraber egzersiz yapmayý teklif edin - eðer sizi bekleyen birisi varsa, günlük antrenmaný savsaklamazsýnýz.

Hemen her spor dalýnýn veya aktivitenin bir kulübü ya da kursu vardýr; özellikle aradýðýnýz bir aktivite varsa, çevrenizdeki jimnastik salonlarýna ve spor kulüplerine sorun. Kalabalýk bir ortamda olmak, ayný zamanda meziyetlerinizi geliþtirmek için sizi zorlar. Mesela, doða sporlarý kulüplerinin organize ettiði, keyif alacaðýnýz trekkinglere veya bisiklet kulüplerinin gerçekleþtirdiði toplu gezilere katýlýn.

Kendinize Meydan Okuyun

Çoðu kiþi egzersizi sadece vücut þeklini korumak için yapar, ki zaten bu da genellikle yeterli bir motivasyondur. Ama bir hedef belirlemek, örneðin 10 kilometrelik bir kros yarýþýna katýlýp bitirmek veya boðazý yüzerek geçmek, yaptýðýnýz egzersize özel bir anlam katacaktýr.

Önce, yaptýðýnýz egzersizin çeþitli aþamalarýnda ani hýz denemeleri ile baþlayýn. Bu, ilerideki aðaca kadar ataða kalkmak gibi basit ve plansýz da olabilir, havuzda bir hýzlý bir yavaþ tur atmak gibi organize de olabilir.

Çeþit Katýn

Profesyonel atletler, çapraz-idman kavramýnýn öncülüðünü yaptýlar. Bu yöntem, biz sýradan insanlar için de iþe yarar. Eðer genellikle tek bir aktivite üzerinde yoðunlaþýyorsanýz, haftanýn birkaç günü onun yerine baþka bir egzersiz yapýn. Ýdeal bir egzersiz programýnýn içinde, kondüsyon, aðýrlýk ve esneme çalýþmalarý bulunur.

Bir Mola Verin

Bazen, gerçekten de egzersize biraz ara verme ihtiyacý duyarsýnýz. Durum buysa, günlük rutininizi býrakýn ve baþka aktivitelerde bulunmaya yönelin. Hatta, önceden yapmaktan en çok hoþlandýðýnýz aktivitenin pabucunu dama atacak bir yenisini bile bulabilirsiniz.

Býkkýnlýða karþý bir kez savaþa giriþtiðinizde, egzersizin sýkýcý ve sýradan hale gelmesinin önüne geçecek hileleri de öðrenmeye baþlayacaksýnýz. Yeni bir spor dalý, yeni kurslar, yeni arkadaþlar... Hatta, ilk göz aðrýsý olan egzersizlere biraz çeþni katmak bile, o günkü egzersizinizi yapmaktan kaçmak için uyduracaðýnýz yaratýcý mazeretler düþünmekten sizi kurtarýr.

Hiç yorum yok: