17 Mayıs 2007 Perşembe

Kebap yaz aylarýnda tehlikeli

Kebabýn yaz aylarýnda yoðun olarak tüketilmesinin, saðlýk açýsýndan riskli. Çukurova Üniversitesi Gýda Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Yaðmur uyardý.

Çukurova Üniversitesi Gýda Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Yaðmur, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, piknik alanlarý ve balkonlarda yaz mevsiminde sýkça yenen kebabýn, bir dizi saðlýk sorununu beraberinde getirebileceðini söyledi.

Yaz aylarýnda vücuttan terle birlikte su ve mineral kaybýnýn arttýðýna iþaret eden Prof. Dr. Yaðmur, bu aylarda vücudun enerji ihtiyacýnýn da kýþ aylarýna göre düþtüðünü bildirdi.

Prof. Dr. Yaðmur, kebabýn, içerdiði protein ve yað nedeniyle sindirimi zor olan bir yiyecek olduðuna iþaret ederek, ''Yaz aylarýndasindirimi zor olan ve su ihtiyacýný arttýran, enerji deðeri yüksek yiyeceklerden biri olan kebaptan mümkün olduðu kadar uzak durulmasý gerekir'' dedi.

Prof. Dr. Yaðmur, sýk tüketimi alýþkanlýk haline getirildiðinde, kalp damar hastalýklarý, yüksek tansiyon, kanser, obezite hastalýklarýna yakalanma riskini artýran kebabýn, yazýn hazýrlanýp, bekletilirken uygun koþullara dikkat edilmemesi ve iyi piþirilmemesi durumunda mikroorganizmalarýn kolaylýkla üreyebileceði bir yapýya sahip olduðunu, sonuçta besin zehirlenmelerine yol açabileceðini ifade etti.

Belli alýþkanlýklarý deðiþtirmenin zor olduðunu, ancak saðlýða zararlý alýþkanlýklardan vazgeçilmesi gerektiðini belirten Prof. Dr. Yaðmur, þunlarý söyledi:

''Kebap yemeyin demek mümkün deðil. Fakat mümkün olduðunca seyrek ve az miktarda tüketilmeli ve kebabýn hazýrlanma aþamasýnda kuyruk yaðý koymamalý ve kebap yaðsýz siyah etten yapýlmalýdýr. Piþirilme aþamasýnda ise kebap ateþe çok yakýn piþirildiði için içindeki yaðlarýn ve proteinlerin yapýsý deðiþerek saðlýðý tehdit eder duruma gelir. Kömür dumanýndaki kimyasallar ise kebabýn içine girer. Bu nedenle kebap, dumansýz ateþte piþirilmeli ve ateþle et arasýnda en az 15 santimetrelik mesafe býrakýlmalýdýr.

Kebapla birlikte gazlý içecekler yerine ayran içilmeli, yanýnda C ve A vitamini içeren yeþil sebze salatalarý ve kavun, karpuz gibi meyveler tercih edilmelidir. Ayrýca artan su ihtiyacýný gidermek için kebapla birlikte su içmek de ihmal edilmemelidir.''

Prof. Dr. Yaðmur, genellikle hafta sonlarý akþam geç saatlerde yükselen mangal dumanlarýnýn ise saðlýk riskini daha da artýrdýðýna iþaret ederek, ''Uyurken metabolizma daha yavaþ çalýþtýðýndan, yatmadan önce alýnan besinlerin sindirimi zorlaþýr. Bu nedenle kebap, özellikle akþam öðünlerinde tüketilmemelidir'' dedi.

Hiç yorum yok: