17 Mayıs 2007 Perşembe

Strese =?ISO-8859-1?Q?kar=FE=FD g=FCnde?= bir elma

Günde bir elma, çok sayýda hastalýða karþý vücudu koruyor.

New York'taki Cornell Üniversitesi'nden bir ekibinin gerçekleþtirdiði araþtýrmanýn sonucuna göre, hücrelerin zarar görmesine karþý direnci artýran güçlü bir antioksidan madde bulunan elma, güneþ ýþýðý, kimyasal reaksiyonlar ve günlük yaþamýn sebep olduðu stresten kaynaklanan zararlara karþý güçlü bir koruma saðlýyor.

Bol miktarda meyve ve sebze tüketiminin Alzheimer ve benzeri beyin hastalýklarýnýn geliþme riskini azalttýðýný belirten araþtýrmacýlar, Journal of Agricultural and Food Chemistry isimli derginin 1 Aralýk tarihli sayýsýnda yayýmlanmak üzere kaleme aldýklarý makalede, meyve ve sebzelerde bulunan C vitaminin de güçlü bir antioksidan olduðunu ifade ediyorlar.

Buna raðmen, farelerin beyni üzerinde yapýlan bir araþtýrmanýn elmada bulunan quercetin isimli antioksidan maddenin C vitamine göre beyin hücrelerinin muhtemel hasarlara karþý direncini çok daha iyi koruduðunu ortaya koyduðu kaydedildi.

Diðer meyve ve sebzelerle mukayese edildiðinde en yüksek quercetin oranýna sahip olan meyvenin elma olduðu ve elmanýn Alzeheimer hastalýðýyla mücadelede en faydalý yiyecek olduðuna dikkat çekildi.

Cornell Üniversitesi Gýda, Bilim ve Teknoloji Bölümü Baþkaný Prof. C.Y. Lee, ''Herkes, özellikle taze olmak üzere, daha fazla elma yemeli,'' derken quercetin maddesinin en fazla elma kabuðunda bulunduðunu ifade etti.

Elmanýn kendisinin elma suyu tüketimine nazaran çok daha faydalý olduðunu kaydeden Lee, genelde kýrmýzý elmalarýn yeþil ya da sarý elmalara göre çok daha fazla antioksidan madde ihtiva ettiðini söyledi.

Soðan, kýzýlcýk ve böðürtlen gibi meyve ve sebzelerde de bol miktarda quercetin maddesinin bulunduðu ifade ediliyor.

Hiç yorum yok: