17 Mayıs 2007 Perşembe

Siðiller (Verruka)

siðil siðillerin tedavisi

Týp dilinde Verruka olarak adlandýrýlan siðiller, iyi huylu, kendiliðinden gerileyebilen deri ve mukoza lezyonlarýdýr. Etkeni Human Papilloma Virus (HPV) adý verilen bir virüs türüdür.


Siðiller en çok 10-20 yaþlar arasýnda görülür. Bu yaþlar arasýndaki bireylerin yaklaþýk %10'unda siðile rastlanmaktadýr. Siðilllerin bulaþýcý özelliði kanýtlanmýþtýr. Bulaþmada travmanýnda rolü vardýr. Siðil genellikle basýnca uðrayan veya kaþýnan yerlerde ortaya çýkar. Virusler saðlam deriden kolaylýkla geçemezler.

Siðiller biçimlerine göre beþe ayrýlýr:
1. Verruca vulgaris
2. Verruca plantaris
3. Verruca planus
4. Verruca filiformis
5. Verruca anogenitalis

Verruca vulgaris: Tip 2 ve 4 HPV ile enfekte olma sonucu geliþir. Deri renginde, hafifçe kýrmýzý veya pigmente olabilir. Yüzeyi kabadýr ve hafifçe kabuklanma gösterir. En çok çocuklarda rastlanýr, çok sayýda olur. Eriþkinlerde genellikle en fazla 3-4 tanedir. Herhangi bir yere yerleþebilirse de, en çok el ve parmaklarda lokalize olur. Aþýrý manikür ve týrnak yeme sonucu yineleyen travmalar siðil geliþimini kolaylaþtýrýr.

Verruka plantaris: Bu tip genellikle ayak tabanýnýn basýnca uðrayan yerlerinde lokalize olur. Coðu kez bir ayakta yerleþmiþ ve çok sayýdadýr. En çok banyo zemini ve malzemeleri ile spor malzemelerinden bulaþýr. Üzerine basýlmasý aðrýya sebep olur. Bu grubun nasýrlardan ayrýlmasý zor olabilir. Ancak yüzeyi bir bistüri ile kazýnýrsa, siðillerde kann veya noktalar halinde kann pigmentinden oluþan siyah noktalar yada noktalar halinde kanamalar görülür. Nasirlarda buna rastlanmaz. Siðiller yandan basmakla, nasýrlar üzerine basmakla aðrýlýdýr.


Verruka planus: Bu tip siðiller 1-3 mm çapýnda , deriden hafifçe kabarýk, üzeri düz, normal deri renginde veya gri renktedir. En çok yüz, el sýrtlarý ve alt bacakta lokalize olur.

Verruka filiformis: Genellikle erkeklerde görülür. Bir sap ve bunun ucunda iplik gibi uzantilar vardir. Yüz, saçli deri, göz kapaklarý, burun delikleri, gibi bölgeler özellikle tutulur.

Verruka anogenitalis (Condylomata accuminata): Bu tip, 'veneryal' (cinsel yolla bulaþan ) bir hastalýk olarak kabul edilir. Tek bir cinsel temas ile infeksiyonun bulaþma þansý %50'dir. Pembe bir lezyon olarak baþlar, geliþtikçe büyür ve karnýbahar manzarasýný alýr. Geliþmiþ lezyon, pembe ile koyu kahverengi arasýnda herhangi bir renkte olabilir. Lezyonlarýn yüzeylerindeki yarýklarda cerahatin birikmesi sonucu, kötü bir koku ortaya çýkar. Herhangi bir basýnca uðramayanlar, karnýbahar görünümünü alýr. Kývrým yerlerinde lokalize olup iki taraftan basýnca uðrayanlar, bu basinç sonucu horoz ibiðine benzer bir biçim alýr.

Tedavi çeþitlerinin bolluðu, siðiller için ideal bir tedavi yönteminin bulunmadýðýný gösterir. Spontan olarak iyileþen olgular da vardýr.

Hiç yorum yok: