17 Mayıs 2007 Perşembe

=?ISO-8859-1?Q?A=FEk asl=FDnda?= bir ruh hastalýðý

Aþýk olduðunu söyleyenlerin kanýndaki serotonin oraný çok yüksek. Aþýk olmayanlarda ise bu oran düþük.

Aþk duygusunun biyokimyasýný yakalama çabasýnda yoðun araþtýrmalar yapan, Ýtalya'nýn Pisa Üniversitesi Psikiyatri Fakültesi öðretim üyesi Prof. Dr. Donatella Marazziti, insanlarýn aþk diye yorumladýðý duygunun aslýnda biyokimyadan baþka bir þey olmadýðýný öne sürdü.

Aþk duygusunun biyokimyasýný yakalama çabasýnda yoðun araþtýrmalar yapan Prof. Marazziti, 'aþýk olmanýn bir nevi ruh hastalýðý olduðunu' ve baþka ruh hastalýklarýna benzer etkiler gösterdiðini belirterek aþk duygusunu 'Mikroparanoya' diye adlandýrdý.

Aþýk olan ve olmayan gençlerin vücudundaki mutluluk hormonu olarak bilinen 'serotonin' oranýný ölçerek tezlerini destekleyen psikiyatri uzmaný, þunlarý söyledi:

'Aþk denilen ruh hali, bilimsel açýdan vücut biyokimyasýnýn etkisinden baþka bir þey deðil. Ýnsanlarda hastalýk etkisi gösterir. Aþýk olduðunu söyleyenlerin kanýndaki serotonin oraný çok yüksek. Aþýk olmayanlarda ise bu oran düþük. Benim ve ekibimin araþtýrmalarýnda ortaya çýkan en ilginç sonuç ise asabi ve hafif paranoya insanlarda serotonin oranýnýn aþýk insanlarýndakiyle hemen hemen ayný oranda olmasý.'

Hiç yorum yok: