17 Mayıs 2007 Perşembe

Dünyanýn en =?ISO-8859-1?Q?faydal=FD i=E7ece=F0i: S=FCt?=

Bir "yaþam mucizesi" diye nitelenebilecek kadar büyük besin deðerine sahip olan sütün, insan yaþamýndaki yeri insanlýk tarihi kadar eski.

Süt içerdiði bol miktarda kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalýðý önler, hatta tedavi eder. Bu yüzden uzmanlar, saðlýk açýsýndan mutlaka süt tüketimine önem verilmesi gerektiðinin altýný çiziyorlar.

Süt binlerce yýldýr insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduðu içecek olmayý sürdürüyor.


Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi


Dünyanýn en yararlý içeceði süt, insanlarýn doðumlarýndan itibaren aldýklarý ilk besin. Ýlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonralarý hem anne sütü hem de hayvan sütleri verilir. Süt, bebeklerin narin vücutlarýný saðlamlaþtýrýr, güçlendirir.
Çocukluk döneminin ilk birkaç yýlý, bir çocuðun gelecekteki saðlýklýlýðý üzerinde hayati bir önem taþýr. Gýdalar ve gýdalarýn önemli besin öðeleri, kuvvetli kemik ve diþ, sýký kas ve saðlýklý doku oluþturmaya yardým eden maddelerdir.
Süt, memeden kesilen çocuðun gýdasýnýn önemli bir parçasý olmaya devam eder. Ýki yaþýn altýndaki çocuklara tam yaðlý süt verilmesi gerekir. Çünkü sütteki yaðýn saðlayacaðý enerji ve vitamin A'ya ihtiyaçlarý vardýr. 2 yaþýndan sonra daha çeþitli gýdalarla beslenmeye baþladýklarýndan diyetlerine yavaþ yavaþ yarým yaðlý süt girebilir.
Ergenlik çaðýnda besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir. 12-15 yaþlarý arasýnda erkek çocuklarý daha hýzlý büyür ve yýlda 10 cm'ye kadar uzayabilir. Büyüme hýzý kýzlarda biraz daha azdýr.


Gençlerde süt tüketimi


Gençler için saðlýklý bir beslenme düzeni, mümkün olduðunca besleyici deðeri yüksek olan çeþitli gýdalarý içermelidir. Kemiklerin büyüme ve geliþmesine baðlý olarak ergenlik çaðýnda kalsiyum ihtiyacý artar.

Günde 500 ml. süt veya eþdeðer miktarda peynir-yoðurt, gençlerin kalsiyum ihtiyacýný karþýlar. Küçük bir kâse yoðurt veya küçük bir parça peynir, bir bardak sütün yerine geçebilir.

Süt ayný zamanda, enerji, protein ve çeþitli vitaminleri de saðlar ve yemek arasý içecek olarak diþleri de korur.


Yaþlýlýk döneminde süt tüketimi


Süt ve süt ürünlerini uyumluluðu, çeþitliliði ve besleyici olmasý bu ürünü yaþlýlar içinde deðerli kýlar.

Yaþlý kimselerin besin ihtiyaçlarý genellikle daha genç yetiþkinlerin ihtiyaçlarý ile benzer ve vitamin D dýþýnda 65 yaþýn üzerindeki kiþiler için spesifik bir tavsiye yoktur. Enerji alýmý azaldýðýnda, diðer besinlerin alýmý da düþer ve yetersiz beslenme riski artar. Çeþitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önem taþýr.
Süt ve süt ürünleri gýdalara ilgisini kaybeden kiþiler için özellikle önemlidir. Süt çeþitli gýdalarda çeþitli piþirme þekilleri ile kullanýlabilir. Soslarda, puddinglerde, kahvaltýlarda veya soðuk ve sýcak içeceklerde kullanýlabilir. Süt ve peynir besleyiciliði arttýrmak için diðer gýdalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi).


Yararlarý



Kemik erimesini önler.
Mikrobik enfeksiyonlara karþý etkilidir.;
Ýshali tedavi eder
Mide rahatsýzlýklarýný giderir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
Ülseri önler.
Beyine enerji verir.
Diþ çürüklerini önler.
Kronik bronþiti önler.
Tansiyonu düþürür.
Yaðsýz süt, kolestrolü düþürür.
Kanserin önlenmesine yardýmcý olur.

Hiç yorum yok: