17 Mayıs 2007 Perşembe

=?ISO-8859-1?Q?=DDyot yetersizli=F0i bir=E7ok hastal=FD=F0a?= yol açýyor

Ýyot yetersizliði birçok hastalýða yol açýyor

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Saðlýk Teknik Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Pekcan, ''Ýyot kullanýmý yetersizliði, çok önemli bir halk saðlýðý sorunudur'' dedi.
Prof. Dr. Pekcan, çocuklarýn büyümesi ve geliþiminde önemli yeri bulunan iyotun az miktarda kullanýldýðýnda bile ihtiyacý karþýladýðýný, yetersiz kullanýmýnýn ise birçok hastalýða yol açtýðýný bildirdi.
Eskiden sadece guatra neden olduðu düþünülen iyot yetersizliðinin zeka geriliðine de yol açtýðýnýn anlaþýldýðýný ifade eden Pekcan, ''Ýyot kullanýmý yetersizliði, çok önemli bir halk saðlýðý sorunudur. Dünyada üzerinde en çok durulan 3 durum vardýr. Bunlar, anemiye neden olan demir eksikliði, A vitamini yetersizliði ve iyot kullanýmý yetersizliðidir. Çözümü en kolay olan sorun da iyot yetersizliðidir'' diye konuþtu.
Saðlýk Bakanlýðý Ana Çocuk Saðlýðý ve Aile Planlamasý Genel Müdür Yardýmcýsý Dr. Mehmet Boyraz ise, halk saðlýðýný korumanýn devletin en önemli görevlerinden olduðunu kaydetti.
Ýyot kullanýmýný saðlamanýn koruyucu bir saðlýk hizmeti olduðunu ifade eden Boyraz, ''Ýyot kullanýmý yetersizliði, dünya nüfusunun yüzde 25'ini olumsuz etkilemektedir. Guatrýn önlenmesi için en iyi yöntem iyot kullanýmýdýr. Bakanlýðýmýz, iyot kullanýmýný yaygýnlaþtýrmak için UNICEF'le iþbirliði yapmaktadýr. Program kapsamýnda sofra tuzunun iyotlanmasý kararlaþtýrýlmýþtýr'' diye konuþtu.

Hiç yorum yok: