17 Mayıs 2007 Perşembe

40 =?ISO-8859-1?Q?ya=FE =FCst=FC?= erkeklere uyarýlar

Saðlýk Bakanlýðý, 40 yaþ üstü erkekleri "karþý karþýya olduklarý saðlýk riskleri" konusunda uyardý. Risklerin baþýnda koroner kalp hastalýklarý geliyor.

Hastalýða yakalanma riskini artýran nedenler ise yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanýmý, þiþmanlýk, hareketsiz yaþam, diyabet ve bilinçsiz beslenme.

Saðlýk Bakanlýðý, Türkiye'de 40 yaþ üstü erkeklerin karþýlaþtýklarý saðlýk risklerinin baþýnda koroner kalp hastalýklarýnýn geldiðini bildirdi. Saðlýk Bakanlýðý Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðü'nden yapýlan yazýlý açýklamada, Türkiye'de 40 yaþ üstü erkeklerin yaþam sürelerinin kadýnlara oranla daha kýsa olduðu belirtilerek, bu erkeklerin karþýlaþtýklarý saðlýk risklerinin baþýnda koroner kalp hastalýklarýnýn yer aldýðý kaydedildi.

Açýklamada, Türkiye'de koroner kalp hastalýklarýndan ölüm oranýnýn tüm ölümler içinde yüzde 43 oranýyla ilk sýrada yer aldýðýna dikkat çekilerek, bu ölümlerin önemli bir bölümünün 41-58 yaþ grubundaki erkeklerde gerçekleþtiði bildirildi. Koroner kalp hastalýklarýnýn erkeklerde kadýnlara oranla daha erken yaþlarda görüldüðüne iþaret edilen açýklamada, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanýmý, þiþmanlýk, hareketsiz yaþam tarzý, diyabet ve bilinçsiz beslenmenin özellikle erkeklerde kalp-damar hastalýklarýna yakalanma riskini artýran faktörlerin baþýnda geldiði vurgulandý.

"ERKEKLERÝN YÜZDE 93'Ü SÝGARA KULLANIYOR"

Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðü açýklamasýnda, Türkiye'de 40 yaþ üstü erkeklerin yüzde 93'ünün sigara içtiðine dikkat çekerek, bu yaþ grubunda bulunan erkeklere yönelik þu uyarýlarda bulundu:

"Yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle saðlanýr. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoðurt, etgrubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahýl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mýsýr ve tarhanadýr."

Bu besinlerin önerilen tüketim miktarlarýnýn kiþiye özgü deðiþtiði vurgulanan açýklamada, bireyin yaþý, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumunun bu oranlarý etkilediði belirtildi. Açýklamada, alkol ve sigaradan uzak durulmasý istenilerek, sigaranýn öldürücü zararlarý nedeniyle çok önemli bir halk saðlýðý sorunu olduðu vurgulandý.

Alkol tüketiminin ise sindirim enzimlerini bozduðunu, karaciðer ve beyin üzerinde olumsuz etki yaptýðýna dikkat çekilen açýklamada, "Sigara akciðer, aðýz boþluðu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanýmý ise karaciðer ve yemek borusu kanserine yol açar" uyarýsýnda bulunuldu.

Yaðlar konusunda ölçülü olunmasý ve doymamýþ yaðlarýn tercih edilmesi gerektiði belirtilen açýklamada, þöyle denildi:

"Tereyaðý, diðer hayvansal yaðlar ve margarinlerin çoðu doymuþ yaðlardýr ve kolesterol düzeyini artýrýrlar. Ayçiçeði, soya, mýsýrözü gibi bitkisel yaðlarýn çoðu ise doymamýþ yaðlardýr ve kolesterol içermezler. Bu nedenle yemeklerin doymamýþ yaðlarla birlikte zeytinyaðý ile piþirilmesi ve tüketimi, saðlýk açýsýndan daha yararlýdýr."

"VÜCUT AÐIRLIÐINIZI DENGELÝ TUTUN"

Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðü açýklamasýnda, 40 yaþ üstü erkeklere günlük protein ihtiyacýnýn hayvansal ve bitkisel gýdalardan dengeli olarak alýnmasý, posalý yiyeceklerin sýkça tüketilmesi, þekerli içecek ve tatlý tüketiminin azaltýlmasý, tuz tüketimine dikkat edilmesi, vücut aðýrlýðýnýn dengeli tutulmasý ve fiziksel aktivitelerin artýrýlmasý önerildi. Açýklamada, þu uyarýlarda bulunuldu:

"Günlük protein ihtiyacýnýzý hayvansal ve bitkisel kaynaklý gýdalardan dengeli olarak alýn. Besinler yoluyla alýnan kolesterole dikkat edin. Kolesterol miktarý kýrmýzý et, sakatat gibi hayvansal gýdalarda yüksektir. Besinler tüketilirken kolesterol içerikleri göz önünde bulundurulmalýdýr. Posalý besinleri sýkça tüketin, posanýn kan kolesterolünü düþürücü etkisi vardýr. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriði zengin olan besinlerdir. Bunun yanýnda kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mýsýr, buðday ve ekmek gibi posa yönünden zengin besinler beslenmede yer almalýdýr.

"ÞEKER VE TUZ KULLANIMINA DÝKKAT"

Þekerli içecekleri ve tatlý tüketiminizi azaltýn, þeker içeriði azolan besinlerin tercih edin. Þekerle saf karbonhidrattýr ve yoðun enerji kaynaðýdýr. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi, vücut aðýrlýðýnýn artýrýlmasýna ve besleyici deðeri yüksek olan besinlerin tüketiminin de azalmasýna neden olur. Tuz tüketimine dikkat edin. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasýnda yakýn bir iliþki vardýr. Ayrýca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atýlmasýný artýrarak kemiklerde kalsiyum kaybýna neden olur.

Tuz tüketimini azaltmak için lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklemeyin. Tuz içeriði düþük besinler tüketin. Sebze ve meyve tüketimini artýrýn. Vücut aðýrlýðýnýzý dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artýrýn, vücut aðýrlýðýnýn normalden az ya da çok olmasý çeþitli saðlýk sorunlarýna zemin hazýrlar. Bu nedenle kilonuzu normal sýnýrlar içindetutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Hareketli bir yaþam sürmeye çalýþýn, kýsa mesafeleri yürüyün. Çok gerekmedikçe asansör ve yürüyen merdivenleri kullanmamaya özen gösterin. Her gün en az 30-35 dakika yürüyüþ yapýn."

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane idaresi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alımı ve satımı için bir yıl daha başladım. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
Ve bu bizim e-postamız:
iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.