17 Mayıs 2007 Perşembe

Mutsuzluk =?ISO-8859-1?Q?'al=FD=FEveri=FE hastas=FD' yap=FDyor?=

Psikiyatri Uzmaný Dr. Ýbrahim Bilgen, çeþitli nedenlerle ortaya çýkan mutsuzluk, yalnýzlýk, öfke, engellenme ve sinirlilik gibi olumsuz duygularýn insanlarda alýþveriþ hastalýðýna yol açtýðýný söyledi.

Bazý kiþilerin alýþveriþ yaparak kendilerini mutlu, güçlü, üstün, yeterli ve rahatlamýþ hissettiklerini belirten Dr. Bilgen, "Alýþveriþ hastalýðý (zorlantýlý satýn alma), kiþinin satýn alma dürtüsünü hissetmesi ve bu dürtüsünü kontrol edememe sonucu ortaya çýkýp, kiþiyi maddi açýdan zor duruma sokan bir rahatsýzlýktýr. Günümüz tüketim toplumunda kiþileri yoðun mali sýkýntýya sürükleyen, ardýndan evlilik ve aile yaþamýnda önemli sorunlara yola açan bu bozukluk gün geçtikçe daha da artmaktadýr'' dedi.

Dr. Ýbrahim Bilgen, alýþveriþ hastalarýndaki satýn alma eyleminin, düþük olan kendilik saygýsýný arttýrýp, kiþiyi aþan stres, engellenme ve depresyon ile baþ etmede rol oynadýðýný belirtti.

Çocuklarýyla saðlýklý ve doyurucu iliþki kuramayan sosyo- ekonomik düzeyi yüksek anne- babalarýn da bu eksikliði, onlara bir þeyler satýn alarak tamamlamaya çalýþtýklarýný söyleyen Dr. Bilgen, bunun da çocuklarda gelecekte alýþveriþ hastalýðýnýn ortaya çýkmasýna neden olduðunu vurguladý.

Kadýnlarda daha sýk görülen alýþveriþ hastalýðýnýn ortalama baþlama yaþýnýn 17- 30 olduðunu ifade eden Dr. Bilgen, þunlarý söyledi:
"Alýþveriþ hastalýðý nedeniyle tedaviye gelen hastalarýn büyük bir çoðunluðu, alýþveriþ öncesi büyük bir arzu, hoþnutluk ve mutluluk ile kontrol edilemez bir istek hali yaþadýklarýný, ancak, sonrasýnda da gerginlik ve yoðun bir suçluluk hissi duyduklarýný belirtiyorlar.'' Bu kiþiler bir maðazaya girdiklerinde ne alacaklarýný bilemediklerini ya da farkýnda olmadýklarýný ifade eden Dr. Bilgen, "Alýþveriþ olayý kiþiliklere göre farklýlýk gösterse de kadýnlarýn tercih ettikleri genelde elbise, kozmetik eþya ve mücevher olurken, erkekler ise elektronik eþya, büyük ev aletleri almaktadýrlar. Cinsiyetler arasýndaki bu fark, erkeklerin daha çok baðýmsýzlýk ve hareketliliðini yansýtan araçlarý alma eðiliminde olduklarýný, kadýnlarýn ise görünüþ ve duygusal yönlerini ön planda tutan simgesel ve kendilerini tanýmlayan eþyalarý tercih ettiklerini göstermektedir'' dedi.

Dr. Bilgen alýþveriþ hastalýðýnýn giderilmesi için psikyatrist yardýmý istenebileceði gibi grup terapileri ile bu alýþkanlýklara son verilebileceðini söyledi.

Hiç yorum yok: