Pro. Dr. Mahmut Þahin ekonomik özgürlüðüne kavuþan bayanlarýn sigaraya baþladýðýný, nöbetli mesleklerde çalýþanlarýn ise daha çok sigara içtiðini bildirdi.
Samsun Ondokuz Mayýs Üniversitesi (OMÜ) Týp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Þahin, ekonomik özgürlüðüne kavuþan bayanlarýn sigaraya baþladýðýný, nöbetli mesleklerde çalýþanlarýn ise daha çok sigara içtiðini bildirdi.
Türkiye genelinde erkeklerde sigara içme oranýnýn 15 yýlda yüzde 55'ten 46'ya düþtüðünü, kadýnlarda ise yüzde 11'den 17'ye çýktýðýný dile getiren Prof. Dr. Mahmut Þahin, "Erkeklerin sigaradan kurtulmasýnda kampanyalarýn, ekonominin ve hastalýklarýn etkisi var. Kötü haber ise kadýnlarda sigara içme oranýnýn artmýþ olmasý.
Özellikle, lise ve üniversite çaðýndaki genç bayanlarda, ekonomik özgürlüðünü elde etmiþ kadýnlarda ve polislik, hemþirelik gibi nöbetli mesleklerde çalýþan kadýnlarda sigara içme oraný yüksek. Çünkü nöbetli mesleklerde çalýþanlarda geceden gündüze, gündüzden geceye dönüþlerde stres oluþuyor. Teselli olarak kiþi sigaraya sarýlýyor. Çevre etkisi de söz konusu" dedi.
Sigara içen bayanlarýn büyük çoðunluðunun bir meslek sahibi veya bir yerde çalýþan bayanlar olduðunu vurgulayan Þahin, "Kendisi kazanýyor, sigara da içiyor. Ev kadýnlarý, yani iþi ev olanlarda sigara içme oraný çok düþük. Yüzde 1 bile deðil. Ev kadýnlarý sigaraya raðbet etmiyor" diye konuþtu.
Erkeklerde eskiden sigara içmenin bir erkeklik sembolü gibi algýlandýðýný belirten Þahin, "Yaþlý erkek grubunda hiç sigara içmeyen oraný çok az. Ama yeni nesilde, eskiyle kýyasladýðýmýzda sigaraya baþlama oraný daha düþük. Þimdiki nesil sigarayý erkeklik sembolü olarak görmüyor. Bu sevindirici bir olay" þeklinde konuþtu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder