17 Mayıs 2007 Perşembe

AkcİĞer Kanserlerİ

Akciğer kanseri hemen hemen dünyanın tüm ülkelerinde en sık rastlanan kanser türüdür. En önemli nedeni sigaradır. Sigara tiryakiliğinin kadınlar arasında da giderek yaygınlaşmasıyla, daha önce bir erkek hastalığı olan akciğer kanseri artık kadınlarda da çok sık görülür olmuştur. Bazı ülkelerde, akciğer kanseri kadınlarda meme kanserinin de önüne geçmiştir.



Ülkemizde toplumun %43.6' sı sigara içmektedir. Bu oran erkeklerde %62.8, bayanlarda %24.3' tür. Sigara kullanımı genellikle ergenlikte başlar. Ülkemizde 15 yaş üzerindeki 16 milyon kişi sigara içmektedir.



Akciğer kanseri geç belirti veren ve özel de bir belirtisi olmayan bir hastalıktır. Hastaların %75' i ilerlemiş evrede doktora baş vurmakta ve ameliyat şansını kaçırmış olmaktadır. Oysa, erken tanı konmuş akciğer kanserinde cerrahi girişim ile sağlıklı bir yaşam mümkün olabilmektedir.



Akciğer kanseri tüm dünyada erkeklerde en sık görülen kanserdir. Tüm kanserlerin %16'sı, tüm kanser ölümlerinin %28'i ( erkeklerde %35, kadınlarda %19) akciğer kanseri nedeniyledir.



Türkiye' de sağlıkla ilgili istatistikler çok güvenilir olmadığı için, ülkemizde yılda kaç kişinin akciğer kanserine yakalandığı kesin olarak bilinememekle beraber, her yıl 15-20.000 kişiye akciğer kanseri tanısı konduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemizde akciğer kanseri erkeklerde en sık görülen kanserken kadınlarda meme ve genital bölge kanserlerinden sonra 3.sıradadır.



Akciğer kanserinin en önemli özelliği önlenebilir olmasıdır. Nitekim, USA' da sigara tüketiminin etkin kampanyalarla azaltılmasıyla akciğer kanseri de azalma yoluna girmiştir. Buna karşılık, sigara tüketiminin giderek arttığı geri kalmış ve gelişme olan ülkelerde ise akciğer kanseri hızlı bir artış göstermektedir.



Sigara üreten firmalar, reklâmlarını bilinçli olarak bu ülkelere ve özellikle de gençlere ve kadınlara yönlendirmişlerdir. Sigara, bağımsızlığın, özgürlüğün sembolü gibi gösterilerek gençler ve hanımlar sigara içmeye özendirilmektedirler.

Hiç yorum yok: