17 Mayıs 2007 Perşembe

Günde ne kadar fýndýk yemeli?

Fýndýk enerji deðerinin fýndýk bileþimine göre deðiþmekle birlikte 100 gram fýndýðýn ortalama 634 kalorilik enerji veriyor. KTÜ'den fýndýk konusunda öneriler var.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Gýda Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Dr.

Atilla Þimþek, fýndýðýn enerji deðerinin fýndýk bileþimine göre deðiþmekle birlikte 100 gram fýndýðýn ortalama 634 kalorilik enerji verdiðini belirtti.

Þimþek, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, fýndýðýn enerji deðerinin fýndýk bileþimine göre deðiþtiðini ifade ederek, ''Bununla birlikte 100 gram fýndýk ortalama 634 kalorilik enerji vermektedir. Bu enerji deðerinin, kcal/100g olmak üzere bal (330) ve pekmez (220) gibi yüksek enerjili ürünler yanýnda kabuklu, taze ve kurutulmuþ meyvelerin enerji deðerleri ile karþýlaþtýrýldýðýnda çok yüksek deðer olduðu görülmektedir'' dedi.

ABD'de halk saðlýðý üzerine yapýlan çalýþmalar sonucunda, kiþi baþýna günde 4 kere kabuklu meyve tüketenlerde kroner kap rahatsýzlýklarýnýn yüzde 50 oranýnda azaldýðýnýn görüldüðünü ifade eden Þimþek, þöyle devam etti:

''Fýndýk diyeti uygulanan þeker hastalarýnda fýndýktaki oleik asitnedeniyle kan þekeri ve kan basýncýnda düþüþler görülmüþtür. Ayrýca kandaki trigliserit ve LDL kolesterolü seviyesinin düþtüðü, HDL kolesterolün arttýðý dolayýsýyla da toplam kolesterolün düþtüðü tespit edilmiþtir. Amerikan Kalp Cemiyeti'ne göre günlük enerji ihtiyacýnýn yüzde 30'nun yað kaynaklý ve monoansatüre yaðlarýn da toplam enerjininyüzde 10-15'ni saðlamasý, ayrýca besin uzmanlarýna göre, dengeli diyetlerde enerjinin yüzde 10-15'nin proteinlerden saðlanmasý önerilmektedir.''

-''GÜNDE 7-8 ADET FINDIK YETERLÝ''-

Yapýlan araþtýrmalarda 100 gram fýndýktaki proteinden saðlanan enerjinin toplam enerjinin yüzde 11.7'si olduðunun tespit edildiðini kaydeden Þimþek, þunlarý vurguladý:

''Görüldüðü üzere gerek yaðdan gerek proteinden saðlanmasý gereken enerji ihtiyacý, 73-100 gram fýndýkla rahatça saðlanabilmektedir. Ayrýca 100 gram fýndýk, ergin bir insanýn (2800kcal/gün), enerji ihtiyacýnýn yüzde 23'nü, aðýr iþlerde çalýþan bir iþçinin (3500 kal/gün) enerji ihtiyacýnýn yüzde 18'ni karþýlayabilir. Ýnsan vücudu günlük 1 gram çoklu doymamýþ yað asidine ihtiyaç duyar. Ortalama yüzde 61 yað ve bu yaðýn yüzde 14,9'u linoleik asit olan 1,4 gram aðýrlýðýndaki 7-8 adet fýndýk, günlük esansiyel yað asidi ihtiyacýný karþýlamada yeterlidir.''

Fýndýða ait bilgi ve bulgular deðerlendirildiðinde, akla günümüzde sýkça tartýþýlan, ne kadar fýndýk tüketmeliyiz? sorusunun geldiðini kaydeden Þimþek, þunlarý belirtti:

''Aslýnda, sorunu cevabý fýndýk tüketiminin alt ve üst sýnýrlarýný belirleyen fýndýðýn enerji deðerinde ve önemli bileþenlerinden esansiyel yað asitlerin miktarýnda yatmaktadýr. Dolayýsýyla enerji ihtiyacý yüksek gurupta yer alan emzikli anneler, sporcular, yetiþkinler ve çocuklar için ortalama 73 gram fýndýðýn doðrudan veya farklý besin maddeleri ile birlikte tüketimi faydalý iken diðer yandan kilo problemi ve orta yaþ grubu üzerinde olan tüketiciler için ise günde 7-8 adet fýndýk, esansiyel yað asitlerin vücuda almasý ve dolayýsýyla saðlýklý ve dengeli beslenme için yeterli olmaktadýr.''

Hiç yorum yok: