17 Mayıs 2007 Perşembe

Çay ve kahveye konan =?ISO-8859-1?Q?=FEeker i=FEtah=FD azalt=FDyor?=

Çay ve kahveye konan þekerin þiþmanlama riskini belirgin bir þekilde azaltabildiði öne sürüldü.

Danimarka'nýn baþkenti Kopenhag'daki Bispebjerg Hastanesi'nde 5200 kiþi üzerinde yapýlan araþtýrmada, çay veya kahvesini þekerli içenlerin, daha az obez ya da daha formda insanlar olduðu belirlendi.
Sonucu Jyllands-Posten gazetesinde yayýnlanan araþtýrmanýn baþkaný Prof. Finn Gyntelberg, eðer günde tüketilen ortalama 5-6 fincan çay ya da kahveye her seferinde 2 kesme þeker atýlýrsa, kilo alma riskinin, bu içecekleri þekersiz tüketenlere göre yüzde 40 oranýnda daha az olduðunu söyledi.

Yaptýklarý araþtýrmanýn geniþletilmesi, kahve ve çay ile þeker arasýndaki iliþkinin iþtahý azaltan hormonlarý harekete geçirip geçirmediðinin anlaþýlmasý gerektiðini belirten Danimarkalý doktor, kahve veya çaya konan þekerin büyük olasýlýkla baðýrsaklardaki metabolizmayý hýzlandýrdýðýný ve iþtahý azalttýðýný kaydetti.

70'li yýllardan bu yana 5200 kiþi üzerinde obezite ile alkol, sigara, fiziksel aktivite ve kahve arasýndaki iliþkiyi deðerlendirmek için yapýlan araþtýrmada, en ilginç sonucun kahve ile ilgili olduðu, diðerlerinde böyle bir veri bulunmadýðý tespit edildi.

Doktorlar, eðer teorileri doðrulanýrsa, zayýflamak için gün içinde kesme þeker yenebileceðini ifade ettiler.

Hiç yorum yok: