17 Mayıs 2007 Perşembe

Mide aðrýlarýna dikkat!

1990'lý yýllara kadar pek bilinmeyen helikobakter pilori mikrobu günümüzde mide ve oniki parmak barsaðý ülserleri ile kronik gastritin en önemli etkeni olarak olarak kabul ediliyor.









Ayrýca kýsa adýyla Hp'nin mide kanserinin geliþiminde çok önemli bir rolü olduðu günümüzde de biliniyor.

Helikobakter Pilori

Helikobakter pilori, onikiparmak baðýrsaðý ülserlerinin yüzde 90'ýnda, mide ülserlerinin yüzde 70'inde belirleniyor. Bu nedenle, günümüzde helicobakter pilorinin yok edilmesi ülser tedavisinin önemli bir parçasýný oluþturuyor. Midede veya onikiparmak baðýrsaðýnda peptik ülseri bulunanlarda ayný zamanda helikobakter pilori enfeksiyonu da belirlenmiþse, bakterinin yok edilmesi amacýyla antibiyotik tedavisinden yararlanýlýyor. Acýbadem Hastanesi Kozyataðý Gastroenteroloji Bölüm Þefi Prof. Dr. Nurdan Tözün, Dünya Saðlýk Örgütü Uluslararasý Kanser Araþtýrma Ajansý tarafýndan helikobakter pilorinin kanserojen bir bakteri olduðunun kabul edildiðini belirterek þöyle diyor: "Yapýlan araþtýrmalarda helikobakter piloriye maruz kalan hastalarýn mide kanserine yakalanma olasýlýklarý diðerlerine kýyasla yaklaþýk 4 katý fazla. Bu çalýþmalar helikobakter pilorinin gastrit kanseri üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor."

Peptik ülserde helikobakter pilorinin rolü

Ülserin en büyük nedeni "Helicobakter pilori". Prof. Dr.Tözün ülser ve helikobakter arasýndaki iliþkiyi þöyle açýklýyor: "1990'lý yýllarýn baþýnda yapýlan araþtýrmalar h.pilori ve ülser hastalýðý arasýndaki baðý ortaya çýkarmýþtýr. Duodenal ülserlerin yüzde 85 â€" 100'ünde, gastrit ülserlerin yüzde 70 â€" 90'ýnda helikobakter pilori bulunuyor. Özellikle antibiyotik tedavisinin bu hastalýðý yenmede etkili olduðunun görülmesi bu iliþkiyi güçlendirmektedir.Bu tedavi uygulanmadan önce sadece asit giderici ilaçlarla yapýlan tedavilerle ülserlerin bir yýlda tekrarlama olasýlýklarý % 50-60 iken antibiyotik tedavisi ile bu oran % 1-3 civarýna inmiþtir. Kuþkusuz ülser oluþumuna yol açan diðer nedenler (romatizma ilaçlarý ve aspirin kullanýmý, alkol, sistemik hastalýklar) da göz önünde bulundurulmalýdýr.

Prof.Dr. Nurdan Tözün "Son zamanlarda ülkemizde, çeþitli durumlarda kontrolsüz ve gereksiz antibiyotik özellikle de metronidazol ve klaritromisin kullanýmýnýn tedaviye dirençli helikobakter türlerinin ortaya çýkmasýna yol açtýðýný ,bu nedenle de 2 hatta 3. basamak tedavilerin gündeme geldiðine " dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Tözün peptik ülserin baþlýca belirtilerini sýralayarak, bu belirtileri taþýyanlarý doktora baþvurmalarý konusunda uyarýyor:

Mide bölgesinde aðrý,yanma
Geceleri uykudan uyandýran mide aðrýsý
Kusma
Ýþtahsýzlýk ve kilo kaybý
Dýþkýda siyahlaþma
Mide kanseri ve helikobakter pilori
Mide kanseri, tüm dünyadaki kanserler arasýnda ikinci sýrayý iþgal ediyor ve her yýl yaklaþýk 650.000 kiþinin ölümünden sorumlu olduðu biliniyor. Yapýlan araþtýrmalar helikobakter pilorinin mide kanserine yakalanma riskini arttýrdýðýný ortaya koyuyor. Prof. Dr. Tözün helikobakter pilorinin kronik enfeksiyonunun midede kalýcý, hatta ömür boyu süren kronik gastrite bunun da zamanla çok odaklý "atrofik gastrit" denen özel bir gastrit türüne dönüþtüðünü, süregelen bu yangý ve tahriþin de zamanla kansere yol açabileceðini ifade ederek þöyle devam ediyor: "15 yýllýk bir süreçte kronik gastrit vakalarýnýn en az yüzde 10'unda kansere ilerleme görülebileceði biliniyor.Birinci derecede akrabalarýnda mide kanseri olanlarda bu risk daha fazla. Ayrýca sigara, diyet,alýnan gýdalardaki nitrojen miktarý ve fazla tuz alýmýnýn da bu sürece katkýsý oluyor. Bu açýdan bu hastalarýn dikkatli olmasý gerekiyor."

Helikobakter pilori tanýsý

Helikobakter piloriyi tespit edecek birçok test var. Bakterinin antikorlarýnýn varlýðýný kanýtlamak için kan testleri yapmak bu testlerden en çok kullanýlmýþ olaný. Ayrýca mideden alýnan doku parçasý ile hýzlý üreaz testi ya da patolojik inceleme yapmak ; kültürde bakteriyi üreterek helikobacter pilori'yi tespit etmek mümkün. Bu sonuncu test araþtýrma amaçlý kullanýlýyor.Günümüzde tedavi sonrasý takipte ya da tarama testi olarak en sýklýkla kullanýlan testler ise üre-nefes testi ile dýþkýda helikobakter antijen testidir.

Hiç yorum yok: