17 Mayıs 2007 Perşembe

=?ISO-8859-1?Q?Sigaray=FD B=FDrakmak =DDsteyenlere?=

Sigarayý Býrakmak Ýsteyenlere Sigarayla Savaþanlar Vakfý'nýn Uyguladýðý Sigara Býrakmaya Yardýmcý Olan Yöntem
Fransa'da 1993 yýlýnda mili amper düzeyinde enfraruj/kýzýl ötesi ýþýnlarýn kullanýlmasý ile geliþtirilmiþ çok özel bir tekniktir. Daha önce, ABD Genelkurmayý tarafýndan Alaska'da ve 1991 yýlýnda körfez savaþýndan dönen askerlerin psikolojik yönde rahatlamasý için benzer uygulamalar yapýlmýþ, çok baþarýlý sonuçlar elde edilmiþtir. Kýzýlötesi/ enfraruj/ infrared ýþýnlarý yardýmýyla Fransa'da binlerce kiþinin sigarayý býrakmasýnda yardýmcý olmuþtur bir yöntemdir. Ülkemizde de Vakfýmýz tarafýndan Haziran 1998 den bu yana binlerce kiþinin sigarasýz bir yaþamý seçmesinde yardýmcý olmuþtur. Vakfýmýz tarafýndan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ÇNAEM ve TÜBÝTAK'a söz konusu ýþýnlarý oluþturan cihaz inceletilip, insan saðlýðýna hiçbir olumsuz etkisi olmadýðý kanýtlanmýþtýr. Raporlar elimizde mevcuttur.
Bu teknikte, fizyoloji etkinin þu þekilde olduðu iddia edilmektedir:
Kýzýlötesi/ enfraruj/ infrared ýþýnlarý, deri yüzeyinde belirli noktalara/ bölgelere, (akupunktur noktalarý ile benzerlik gösteren noktalar) saniye ile ölçülen sürelerde uygulandýðý zaman, vücudun gerektikçe ürettiði, doðal iç denge salgýmýz olan "endorfinlerin/endorphin" üretilmesine yardýmcý olmaktadýr. Çeþitli bilimsel yayýnlarda, sigara içilmesinin fizyolojik etkisinin 8-10 saniyede beyne ulaþan nikotinin meydana getirdiði elektrik akýmý ile beyin hücrelerinin ölümüne yol açmasýný yaný sýra, vücutta endorfin ve serotonin salgýlanmasýna yol açmasý þeklinde ifade olunduðu görülmektedir.
Hücreler beden içindeki yaþamlarýnda kendi aralarýnda anlaþmak için çok çeþitli türlerde kimyasal maddeler kullanýrlar. Bu moleküller, hücrelerin "alýþ-veriþ" veya "iletiþim" kapýlarý olan reseptörleri vasýtasýyla hücrelere etki ederler ve onlarda gerekli etki ve tepkilerin oluþturulmasýna yol açarlar. Endorfin dediðimiz bileþik de hücreler arasý haberleþmede kullanýlan moleküllerden biridir ve aðrý-kesici bir görevi vardýr. Bedenin bir yerinde bir yaralanma olduðunda, "sorunlarýndan haberdar olunulduðu ve artýk þikayette bulunmamalarý" anlamýnda oradaki hücrelere bu molekülden gönderilir.
Morfin hatta nikotin denilen maddenin kimyasal yapýsý endorfin denilen moleküle çok benzer ve bu nedenle de suni aðrý-kesici olarak hekimlikte kullanýlýr. Bir insan, eroin, esrar, nikotin vs. gibi morfin molekülü içeren maddeler kullandýðýnda, bu aðrý kesici moleküller tüm bedende yayýlýrlar ve bir süre için tüm bedende bir gevþeme-rahatlamaya yol açarlar. Bu olay sýk sýk tekrarlanmaya baþlandýðýnda ise, bedendeki hücreler hiç aðrýlarý-dertleri olmadýðý halde kendilerine sürekli 'aðrý-kesici' verildiðinden, dýþ dünyada koþullarýn deðiþmiþ olduðu sonucuna vararak, endorfin maddesine karþý 'duyarlýlýk' derecelerini (veya endorfin eþik deðerini) yükseltirler ve bedende sürekli olarak belirli bir oranda endorfin bulunmasýný normal koþul olarak kabul ederler. Ýþte artýk olan olmuþtur! Doða ve dünyada sürekli deðiþimler olduðu bilinciyle yaþayan hücreler sýk sýk tekrarlanan bir eylem karþýsýnda gerekeni yapmýþlar ve bu deðiþimlere kendilerini uydurmuþlardýr. Artýk onlara sürekli olarak, ve de artan dozlarda, bu 'uyuþturuculardan' vermek zorundasýnýzdýr; vermezseniz, onlar sürekli olarak 'aðrý-sancý' duyduklarý mesajýný verecek ve sizi çýldýrtacaklardýr! (yoksunluk belirtileri) Uyuþturucu alýmý dopaminlerin kontrolsüz olarak artmasýna da yol açar. Dopamin, nörokimyasal olarak keyif verici bir maddedir. Kýsa bir süre bol miktarda dopamine maruz kalan insanlar bir keyif denizi içine yuvarlanýr. Ancak kronik uyuþturucu baðýmlýlýðý (sigara tiryakiliði) söz konusu olduðu zaman, uyuþturucu alýnmadýðý sürelerde dopamin ve endorfin düzeyi süratle düþer.
Enfraruj/ infrared ýþýnlarýnýn etkisi mekanizmasý termik etkilerin yanýnda fotokimyasal etkilere de dayanýr. Yol açtýðý endorfin (hipofizin ara lobundan salgilanan ve acýya karþý morfin kadar etkili olan peptid grubu) akýþýdýr. Toronto Üniversitesi'nden sinir bilimci Bruce Pomeranz'a göre, geçen 20 yýl zarfýnda yapýlan birçok araþtýrma, aku-noktalara uygulanan ýþýnýn kaslarýn altýndaki sinirleri uyardýðýný göstermiþtir. Araþtýrmacýlar, bu uyarýnýn omurilikten yukarýya, beynin limbik sistem olarak bilinen nispeten daha basit kýsmýna, ayrýca orta beyne ve hipofiz bezine impulslar gönderdiði düþüncesindeler. Bu sinyal gönderme bir þekilde endorfin ve monoamin salgýlanmasýna yol açmaktadýr ve bu kimyasal maddeler omurilikte ve beyinde aðrý sinyallerini bloke etmektedir.
(WHO) Dünya Saðlýk Örgütünün kabul ettiði bu noktalar 361 adettir. Ayrýca ekstra noktalar vardýr. Bu noktalar, cildin altýnda bulunan sinir hücrelerinin ve uzantýlarýnýn fazla miktarda bulunduðu hassas noktalardýr. Buralar iðne, lazer veya enfraruj gibi uyarýlarla uyarýldýðýnda bu etki hem o bölgede, hem de merkezi sinir sisteminde, ilgili iç salgý bezlerini uyararak endorfin salgýlanmasýný saðlar. Endorfin vücudun ürettiði doðal morfin olduðundan aðrýyý süratle azaltýr. Endorfin, normal morfinden 1000 kat daha güçlü bir aðrý kesici olup alýþkanlýk yapmaz. Endorfin, serotonin ve dopamin coþku yaratýr. Beþ duyu organý, okþanmakla, yemekle uyarýldýðýnda da bu duyular doðrudan beyne ulaþýr.
Sigara içenlerde durum: Ýnsanlarda serotonin ve endorfin adý verilen iki madde vardýr. Bunlar beyinde bulunur ve rahatlýk, hoþluk, keyif ve huzur gibi duygular ile ilgilidirler. Normalde insanlarda kahkaha atýnca, mutlu bir haber alýnca ya da çikolata veya güzel bir tatlý yiyince, bir yeriniz acýyýnca serotonin ve endorfin düzeyi yükselir. Ancak sigara içenlerde serotonin - endorfin salgýlama iþini sigara üstlendiðinden vücut otonomisini kaybetmiþtir. Hani keyiflenince de, dertlenince de sigara içilir ya, iþte, açýklamasý budur. Sigarayý býrakanlarda ilk hafta beyin endorfin ve serotonin salgýlama iþini gerçekleþtiremediðinden vücut oldukça zor anlar yaþar. Beyin ancak 72 saat sonra eski görevini yapmaya baþlar. Bu 72 saatlik süre içinde, tiryakinin yoksunluk belirtileri önlenirse, sigarayý býrakmasý kolaylaþýr. Yukarýda anlatýlan yöntemde, kiþinin sigara içmemekten dolayý oluþabilecek þikayetleri ortadan kaldýrmasýdýr. Böylece sigara içmemeye karar vermiþ olan kiþi, bunu zorlanmadan baþarýr. Çünkü ýþýn uygulamasý ile beyni yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgýlamasý için uyarýr ve bundan sonra da beyin eski otonomisini kazanýr.
Vücut egzersiz sýrasýnda da doðal aðrý-kesiciler olarak bilinen "endorfin"leri üretir, endorfin stresi azaltýr ve migren ataðýnýn sýklýðýný azaltýr, süresini kýsaltýr. Bir baþka örnekte çikolatadýr, az miktarda yendiði zaman þiþmanlatmaz. insana enerji ve neþe verir. Çünkü ''endorfin'' denilen hormonun salgýlanmasýna vesile olur
Neden baðýmlý olunur?
1.Nikotin ve benzeri uyuþturucularý, tekrarlayýcý kullaným, fiziksel baðýmlýlýk ve yoksunluk yapar. Tekrarlayýcý kullaným endojen opioid sisteminde (sinir sisteminde doðal olarak bulunan opioidlerde) kalýcý deðiþiklikler yapar.
2. Beyindeki "ödül yolu" üzerindeki pekiþtirici etkisi biyolojik olarak, verdiði haz psikolojik olarak yeniden kullanmayý saðlar. Nikotin herkeste öfori (coþku) yapmaz. Bu özellik (yani opioid deneyiminden haz almak) baðýmlýlýða yatkýn olmayý gösterir, psikopatoloji ile ilgili olabilir, endorfin (sinir sisteminde doðal olarak bulunan opioidlerin) eksikliðine baðlý olabilir.
Bir görüþ:

Beyin dokularýnda bulunan ve morfin kadar güçlü aðrý kesici özelliði olan bir grup proteinin ortak adýdýr. Endorfinlerin beyindeki "haz merkezleri" ile ilgili olduðunu gösteren güçlü kanýtlar vardýr. Bu maddelerin etki mekanizmasýnýn ve beyindeki endorfin alýcýlarýnýn saptanmasý, uyuþturucu baðýmlýlýðýnýn ve kronik aðrýlarýn tedavisinde büyük önem taþýr.
Tütünün içindeki en önemli madde nikotindir. Nikotin, vücuttaki bazý sinir hücrelerini hem uyaran hem baskýlayan bir maddedir. Etkilerin çoðu katekolaminlerin (adrenalin, noradrenalin vb.) salýnýmýna baðlýdýr. Sigara içen normal bireylerde tansiyonun artmasý, kalp hýzýnda artma, kalp kasý kasýlma gücünde artma, kalbin oksijen tüketiminde artma, kalp damarlarýnda kan akýmýnda artma ve diðer damarlarda daralma meydana gelir. Ayrýca nikotin, serumda glukoz, kortizol, serbest yað asidi, adrenalin ve beta endorfin düzeylerini arttýrýr.
Sigarayla Savaþanlar Vakfý'nýn uyguladýðý bu teknikle, vücudun belirli noktalarýna deri dýþýndan mili amper ile ifade edilecek þekildeki kýzýlötesi / enfraruj/ infrared ýþýn uygulamasý sonucunda, sinir hücreleri vücudun doðal salgýsý olan endorfini bol miktarda üretmeye baþlamaktadýr. Bu þekilde üç gün süreyle yapýlan uygulama, tiryakinin nikotine olan suni talebini sonlandýrmaktadýr. Sigara içmeme yönünde karar alýp, seçimini yapan kiþilere uygulanan bu teknikte, uygulama anýnda hiç bir olumsuzluk hissedilmez ve herhangi bir yan tesiri de yoktur. Iþýn deri yüzeyine tutulmaktadýr. Bu ýþýnlara "enfraruj / kýzýlötesi ýþýnlarý/ infrared" adý verilmekte olup, doðal olarak güneþten bize gelen ýþýnlarla ayný özelliktedir. Tek farký, bu uygulamada kullanýlan ýþýnlarda dalga boyu özel olarak ayarlanmakta, mili amper düzeyinde let cinsi lambalarla ýþýn oluþturulmaktadýr.

Tekniðin Uygulama Süresi: Teknik bir kiþiye günde yaklaþýk 20 þer dakika olarak, üç gün üst üste yapýlmaktadýr.

Uygulama öncesi ve uygulama esnasýnda neler yapýlmaktadýr: Verilen gün ve saatte seansa katýlan kiþi ayný gün sigara içmemeye baþlamaktadýr. Uygulama ile birlikte uyulmasý gereken ve çok basit olan kurallarýn yaný sýra, sigaraya karþý tiryakiyi güçlü kýlacak psikolojik taktikler de bu seanslar süresince verilmektedir. Anlatýlanlarýn tamamý, kendilerine yazýlý notlar halinde de sunulmaktadýr. Fakat, baþarý için öncelikle kiþinin sigarayý býrakma kararýný vermiþ olmasý ve basit olan kurallara uyulmasý þarttýr. Ýstemeyen ve kurallarý yerine getirmeyen kiþilere uygulamanýn ne yazýk ki etkisi olmamaktadýr. Seansa katýlan kiþilerden 4 gün süre ile *Çay *Kahve *Kolalý içecekler *Alkollü içecekleri tüketmemeleri istenmektedir. Uygulamaya katýlan bir kiþi, herhangi bir nedenle baþarýlý olmazsa veya bir aksi rastlantý ile uðrayýp, tekrar sigaraya baþlarsa kendisine üç yýl süre ile ücretsiz olarak uygulamaya tekrar tekrar girme garantisi verilmektedir. Buna "telafi" uygulamasý adý verilmektedir. Asla kabul edilmeyen bir konu, hangi surette olursa olsun sigaraya baþlayan kiþiye para iadesidir. Bunun insanlarý tekrar sigaraya baþlatabilecek bir sebep olacaðý kanaatiyle, zaman zaman zor duruma düþülmek pahasýna olsa da böyle bir uygulamaya gidilmemektedir.

Hiç yorum yok: