17 Mayıs 2007 Perşembe

Kan uyuþmazlýðýný yabana atmayýn

Kan uyuþmazlýðý, çoðu kiþi tarafýndan yabana atýlýyor. Oysa, kan uyuþmazlýðý büyük sorunlar doðurabiliyor. Uzmanlar, kan uyuþmazlýðýnýn ölüme götüreceðini söyledi.

Diyarbakýr Dicle Üniversitesi (DÜ) Týp Fakültesi Kadýn Hastalýklarý Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yalýnkaya, "Kan uyuþmazlýðý varsa ailelerin dikkatli olmasý lazým" dedi. Doç. Dr. Yalýnkaya, kan uyuþmazlýðýnýn babanýn kanýnýn pozitif, annenin negatif iken bebeðinkinin de pozitif çýkmasý halinde baþ göstereceðini açýklayarak, "Ýlk hamilelikte bebekten anneye geçen kan, annede karþý antikor oluþturuyor ve sonraki hamileliklerde anne karnýndaki bebeklerin kanýný parçalýyor. Bebekte kansýzlýk, akabinde kalp yetmezliði ve vücutta þiþmeler görülüyor, bebeði ölüme kadar götürüyor" diye konuþtu.

Dicle Üniversitesi'nde ultrason yoluyla yapýlan operasyonla, anne karnýndaki bebeðin kaný deðiþtiriliyor. Doç. Dr. Ahmet Yalýnkaya, kan uyuþmazlýðý sorununun erkeðin kan grubunun pozitif, kadýnýn kan grubunun ise negatif olduðu durumlarda, doðacak bebeðin kan grubunun da babanýn kan grubuyla ayný olmasý durumunda yaþandýðýný söyledi. Kan uyuþmazlýðýnda ilk hamilelikte bebekten anneye geçen kanýn, annede karþý antikor oluþturduðunu, antikorlarýn bir sonraki gebelikte bebeðe geçerek, bebeðin kanýný parçaladýðýný belirten Doç. Dr. Yalýnkaya, daha sonra anne karnýndaki bebekte kansýzlýk meydana geldiðini, böyle durumlarda bebekte önce kalp yetmezliðinin baþ gösterdiðini ve ardýndan vücudun þiþmeye baþladýðýný, bunun sonucunda da çoðunlukla bebeklerin ölü doðduðunu kaydetti. Kan uyuþmazlýðý nedeniyle bebek ölümlerinin önlenmesi için, ilk gebelikte annenin anti-D aþýsýný yaptýrmasý gerektiðini ifade eden Doç. Dr. Yalýnkaya, açýklamasýný þöyle sürdürdü:

"Eðer anneye aþý yapýlmamýþsa, sonraki gebeliklerde sorun çýkar. Böyle durumlarda anne karnýnda bebeðe kan vererek, bebekte þiþme ve kalp yetmezliði oluþmasýný engelleyebiliyoruz. Bebeðe 2 hafta aralýklarla kan vererek, bebeði yaþatmaya çalýþýyoruz. Kan uyuþmazlýðý var ise, ailelerin bu konuda dikkatli olmasý lazým. Anne karnýndaki bebekte þiþme ve kalp yetmezliði meydana gelmeden doktora baþvurulmasý gerekiyor. Ne kadar erken müdahale olursa, bebeði yaþatma þansý da daha fazla olur."

Doç. Dr. Yalýnkaya, bölgede sosyo-ekonomik düzeyin düþük olmasý nedeniyle birçok insanýn, kan grubu ve uyuþmazlýk durumunda ne yapacaðýný bilmediðini vurgulayarak, ''Bu yüzden hastalar bize çok geç geliyor. Böyle durumlarda bebeði kurtarma þansý azalýyor'' diye konuþtu.

Hiç yorum yok: