17 Mayıs 2007 Perşembe

Alzheimer'e yakalanmamak =?ISO-8859-1?Q?i=E7in gams=FDz?= olun

Alzheimer'e yakalanmamak için gamsýz olun

Alzheimer Vakfý Baþkan Yardýmcýsý Doç. Dr. Iþýn Baral Kulaksýzoðlu, genelde yaþlýlara hakâret olarak algýlanan bunaklýðýn bir hastalýk olduðunu söyledi.
Ýstanbul Üniversitesi (ÝÜ) Ýstanbul Týp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalý'nda Yaþlýlýk Psikiyatrisi Programý'ný da yürüten Doç. Dr. Kulaksýzoðlu, ''Alzheimer hastalýðý'' hakkýnda bilgi verdi.
60 yaþ üstü nüfusun yüzde 5'inde bu hastalýðýn görüldüðünü, yaþ ilerledikçe de riskin arttýðýný kaydeden Doç. Dr. Kulaksýzoðlu, Türkiye'de 250-300 bin Alzheimer hastasý bulunduðunun tahmin edildiðini, ancak bunlardan sadece 15 bininin tedavi altýnda olduðunu bildirdi.

ERKEN BULGULAR

Hastalýðýn 3 evresi olduðunu ifade eden Doç. Dr. Kulaksýzoðlu, hafif evrede en erken bulgularýndan birinin yazý bozulmasý ve koku almada problem olduðunu söyledi.
Doç. Dr. Kulaksýzoðlu, Alzheimer'in, daha çok kiþinin ev adresi, telefon numarasýný unuttuðu, giyinme güçlüðü çektiði, evliliði ve askerliðini hatýrlayýp akþam ne konuþtuðunu hatýrlamadýðý orta evrede fark edildiðini dile getirdi.
Ýleri evrede kiþinin bir bebek gibi bakýma muhtaç hale geldiðine iþaret eden Doç. Dr. Kulaksýzoðlu, teþhisin erken evrede önemine dikkat çekti ve ilaçlarýn bu aþamada daha çok iþe yaradýðýný kaydetti.
Hastalýkla ilgili bireysel bilgilenmenin önemini de vurgulayan Doç. Dr. Iþýn Baral Kulaksýzoðlu, ''Bunaklýk hakâret deðil, bir hastalýktýr. Çünkü ülkemizde bunaklýk yaþlýlara hakâret olarak algýlanýyor'' diye konuþtu.
Genetik bir hastalýk olan Alzheimer'in 60 yaþýndan sonra ortaya çýktýðýný anlatan Doç. Dr. Kulaksýzoðlu, daha erken yaþlarda görülen unutkanlýðýn en önemli sebebinin anksite bozukluðu ve depresyon olduðunu bildirdi.

Hiç yorum yok: