6 Nisan 2007 Cuma

Depresyon::::::::::

Depresyonun temelinde daha onceden isteyerek ve severek yaptigi gunluk aktivitelere karsi isteksizlik ve hayattan zevk alamama durumu vardir. Ek olarak kiside kederli ve uzgun bir duygudurum ile birlikte gorulen bazi degisiklikler zamanla olusur. Bu durumda kisi her seyi olumsuz olarak degerlendirerek karamsarlik dusunceleri ile gecmisi ve gelecegi dusunmeye baslar. Bu dusunceler istemese de kisinin aklina gelir. Yani gunluk yasantida her seyin olumsuz taraflarini gorur.



Yalniz normal sinirlarda kabul edilecek gun icerisindeki duygulanimdaki cokkunlukler depresyon sayilmaz. Depresyon diyebilmemiz icin asagida siralanmis belirtilerin gun icerisinde hemen hemen gun boyu ve en az son on bes gundur devam ediyor olmasi gerekir.


* Hemen her gun ve gunun buyuk bir kisminda gozlenen cokkun bir duygu-durum hali ( kendini mutsuz, aglamakli, kederli hissetme hali).



* Hemen her gun yaklasik gun boyu suren tum ya da cogu etkinlige karsi ilgi ve zevk almada azalma (daha once keyif alinan isler, hobiler ve aliskanliklardan artik hoslanmama , bikkinlik, cinsel isteksizlik ).

* Diyet uygulanilmamasina karsin onemli derecede kilo kaybi ya da alimi ( bir ay icinde vucut agirliginin %5 'inden fazlasinin artmasi ya da azalmasi) ya da hemen her gun istahta artma yada azalmanin olmasi.

* Hemen her gun uykusuzluk yada asiri uyku hali.

* Hemen her gun olagan beyinsel ve vucutsal islevsellik, hareketlilik halinde azalma ya da huzursuzluk



* Hemen her gun halsizlik ,yorgunluk hisleri,daha onceki gunler kadar enerjik hissetmeme.

* Hemen her gun kendini degersiz hissetme,kucuk gorme,kendini begenmeme,suclu ya da gunahkar hissetme hali.

* Hemen her gun dusunme ya da konsantrasyon yeteneginde azalma olmasi (konusulanlara, okunan seylere, izlenilen dikkatini verememe, gibi) ya da kararsizlik hali.

* Tekrarlayan olum dusunceleri,intihar planlari veya eylemlerinin varligi.




YUKARI DA SIRALANAN BELIRTILERDEN EN AZ BESININ (ILK IKI BELIRTIDEN EN AZ BIRI BULUNMAK UZERE), EN AZ IKI HAFTA SURESINCE VAR OLMASI DURUMUNA "MAJOR DEPRESYON" DENIR.

Hiç yorum yok: