6 Nisan 2007 Cuma

Antibiyotigin fazlasi zarar



Gereksiz antibiyotik kullanimi, vucutta hucre olumune ve direncin dusmesine neden oluyor.


Izmir Ataturk Egitim ve Arastirma Hastanesi Kulak Burun Bogaz Servisi Sefi Prof. Dr. Semih Oncel, gereksiz antibiyotik kullaniminin, vucutta hucre olumune ve direncin dusmesine neden oldugunu ve hastaligi tetikledigini soyledi.

'Grip icin C vitamini kullanin'
Prof. Dr. Oncel, son zamanlarda havalarin degisken bir yapi izlemesiyle birlikte gribal enfeksiyon yollari sikayetiyle hastanelere basvuran vatandaslarin sayisinda artis oldugunu soyledi. Gribin, onceden alinacak tedbirlerle onune gecilmesinin onemli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Oncel, bunun icin de bol C vitamini tuketilmesi gerektigini bildirdi.

Prof. Dr. Oncel, gribin en onemli belirtilerinin usume, titreme, vucutta kirginlik, halsizlik ve yuksek ates oldugunu belirterek, bu tur sikayeti olan kisilerin bir uzmana basvurmasi gerektigini anlatti.

'Rastgele antibiyotik kullanmayin'
Insanlarin gribe yakalanmamasi icin kalabalik ortamlardan uzak durmasi, tokalasirken dahi dikkatli olmasi gerektigine dikkat ceken Prof. Dr. Oncel, sunlari kaydetti: 'Grip, evde alinacak onlemlerle atlatilabilir. Ancak belirtilerinuzun surmesi halinde uzmana basvurulmasi gerek. Grip virus kokenli birhastalik. Bu tip hastaliklar ilerlediginde daha ciddi ve kalici bozukluklara neden olabilir. Bu hastaligi atlatmanin en onemli yolu, dinlenmektir. Antibiyotik kullanimi onerilecek ilk tedavi sekli degildir. Hastalik, mikrobik olaylarla birlesip ilerlediginde, hekim kontrolunde antibiyotik kullanilmalidir. Gereksiz yere antibiyotik kullanimi, vucutta hucre olumune ve direncin dusmesine neden oluyor. Rasgele antibiyotik kesinlikle kullanilmamalidir.'

Hiç yorum yok: