6 Nisan 2007 Cuma

Sogukta yuz felcine karsi sakiz cigneyin

Genellikle soguk havalarda gorulen yuz felcine karsi onlem olarak sakiz cignenmesi oneriliyor. Erciyes Universitesi Tip Fakultesi Noroloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Ali Soyuer, yuz felcinin, yuz sinirinin zedelenmesi, enfeksiyon kapmasi ve buna bagli travmayla meydana geldigini soyledi.

Travma sonucu, yuzde mimik hareketlerinin yapilamadigini, gozun kapatilamadigini ve agzin kaydigini belirten Prof. Dr. Soyuer, yuz felcinin genellikle tek tarafli olmasina ragmen bazen iki tarafli olarak da goruldugunu vurguladi.

Prof. Dr. Soyuer, yuz felcinin nedeninin tam olarak bilinmedigini, mikrop kapmaya bagli oldugunu ve cogunlukla soguklarla ortaya ciktigini acikladi:

"Yuz felci, kis aylarinda daha cok gorulmektedir. Estetik ve fonksiyonel bakimdan olumsuz sonuclar doguran yuz felcinden korunmak icin ozellikle karli havalarda yuz ortulerek korunmali.

Seyahatlarde otomobilin cami acilmamali ve cama yakin oturulmamali, evlerde veya is yerlerinde hava akimi olan yerlerden uzak durulmali, sakiz cignenmeli, cok soguktan birden asiri soguga cikmamali, yuz asiri soguk suyla yikanmamali."

Yuz felci olan hastalarin zaman kaybetmeden yuzdeki sinirin degerlendirilmesi icin doktora gitmesini ve EMG (Elektromiyografi) yaptirmasi gerektigini soyleyen Prof. Dr. Soyuer, "sonuca gore cerrahi tedavi uygulanabilir" dedi.

Hiç yorum yok: