6 Nisan 2007 Cuma

Turkiye'de sigaradan 780 bin kisi olecek

Saglik Bakanligi Kanserle Savas Dairesi Baskanligi'nca hazirlanan kanser raporuna gore, Turkiye'de kanser hastalarinin sayisinda artis gozleniyor. Raporda, Turkiye'de onumuzdeki 25 yilda, sigaraya bagli nedenlerden olen kisilerin sayisinin yaklasik 780 bine ulasacagi vurgulaniyor.

Saglik Bakanligi kanser raporuna gore, sigaraya karsi savas, kanserlerin yuzde 40'ini yok edecek. Dunyada en onemli halk sagligi sorunu olarak kabul edilen kanser hastaligi, Turkiye'de gerceklesen olumlerde kalp-damar hastaliklarindan sonra ikinci sirada yer aliyor. Turkiye'de ozellikle yogun sigara tuketiminin yol actigi kanser vakalari, onemli bir saglik sorunu olarak varligini surduruyor.

Saglik Bakanligi Kanserle Savasin Dairesi Baskanligi'nca hazirlanan Kanser Raporu'na gore, Turkiye'de kanser hastaliklarinin sayisinda artis gozleniyor. Raporda, Turkiye'de onumuzdeki 25 yilda, sigaraya bagli nedenlerden olen kisilerden olen kisilerin sayisinin yaklasik 780 bine ulasacagi vurgulaniyor.

Kanser hastaligindan korunmada, saglikli beslenme, sigara, alkol ve gunes isinlarindan uzak durma, guvenli su kullaniminin onemine dikkat cekiliyor. Sigaranin kansere neden olan etkenler arasinda birinci sirada yer aldigi ve sigaraya karsi savasin kanserlerin yuzde 40'ini yok edecegi ifade ediliyor. Sigara icmeyen akciger kanserli hastalarin yuzde 33'unun sigara icen bir kisiyle birlikte yasadigina, bu kisilerde gorulen akciger kanserlerinin nedeninin cocukluk cagi veya eriskin donemdeki pasif icicilik olduguna dikkat cekiliyor. Sigaranin akciger agiz boslugu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, bobrek, mide ve kan kanserine, alkol kullaniminin ise karaciger ve yemek borusu kanserine yol actigi belirtiliyor.

Saglik Bakanligi Kanserle Savas Dairesi Baskanligi'nca hazirlanan Kanser Raporu'nda, kanser olgularinin onemli bir bolumunun cevresel etkenlere bagli oldugunun ve bu etkenler arasinda da beslenmenin onemli bir yer tuttugunun alti ciziliyor. "Saglik Bakanligi kanserle Savas Dairesi Baskanligi'nca hazirlanan Kanser Raporu'nda kanser olgularinin onemli bir bolumunun cevresel etkenlere bagli oldugunun ve bu etkenler arasinda da beslenmenin onemli bir yer tuttugunun alti ciziliyor. Kadinlar ve erkeklerde gorulen kanser vakalarinin yuzde 35'inin beslenmeye bagli oldugu, sisman kisilerde kanser riskinin iki kat daha fazla oldugu kaydediliyor.

SAGLIKLI BESLENME UYARISI

Raporda, saglikli beslenme konusunda su uyarilar yer aliyor:

"Hayvansal yag tuketimi azaltilmali, az yagli, bol liftli beslenme aliskanligi benimsenmeli, kepek, yulaf gibi lif acisindan zengin besinler tercih edilmeli, bol miktarda sebze meyve tuketilmeli, kirmizi et yerine tavuk, balik veya kuru baklagiller yenilmeli. Yagsiz beslenmeye ozen gosterilmeli, yemekler kizartma yontemi yerine haslanmali veya buharda pisirilmeli, kimyasal koruyuculu hazir besinler yerine dogal besinler tercih edilmeli. Duzenli olarak sut veya sut urunleri tuketilmeli, mangal gibi ateste pisirme yontemi tercih edilmemeli".

Kanser Raporu'nda, kanserle mucadelede, guvenli su kullanimi, hava kirliligi ve radyasyondan korunmanin onemine vurgu yapiliyor. Cilt kanserinin en onemli etkenin ultraviole isinlari olduguna isaret edilerek, ozellikle yaz aylarinda, gunes isinlarinin en yogun oldugu saatler olan 10.00-16.00 arasinda, ultraviole isinlarindan korunmanin onemine dikkat cekiliyor. Pisirme,icme ve bebek mamasi hazirlamak icin; sicak su muslugunun kullanilmamasi, soguk su muslugu 6 saat ve uzeri kullanilmamissa suyun birkac dakika akitildiktan sonra kullanilmasi, satin alinan sularin icinde yer alan maddelere ve ozellikle damacanas sularin izin belgelerine dikkat edilmesi, kanser yapici 'tehlikeli hava kirleticisi' iceren; boya bina yapi ve temizlik malzemeleri ile bocek olduruculerinin ozellikle kapali ortamlarda kullanimina dikkat edilmesi, doktor tavsiye etmedigi taktirde rontgen filmi cektirilmemesi, is yerinin saglik kosullarina uygun hale getirilmesi, asbest, benzen, katran gibi kanser yapici malzamelere karsi gerekli onlemlerin alinmasi ve koruyucu malzeme kullanilmasi oneriliyor.

Raporda, kanser hastaliginin on belirtilerinin, rahim veya makattan gelen anarmol kanama veya akinti, memede veya vucudun herhangi bir yerinde ortaya cikan sislik ve sertlikler, iyilesmeyen yaralar, uzun sureli ses kisikligi ve oksuruk, buyuk abdest ve idrar aliskanliklarinda degisiklikler, yutma guclugu ve hazimsizlik, ben ve sigillerde olusan buyume ve kanama, renk degisikligi ve yaralar oldugu belirtiliyor.

Kanser hastaliginin on belirtilerine karsi olumlerin ilk sirasinda yer alan meme kanseri ile mucadelede, kadinlarin kendi kendine meme muayenesi yapma aliskanligini kazanmalarinin hayatlarini kurtaracak onemli bir adim oldugu kaydedilerek, yilda bir kez saglik kontrolunden gecilmesi gerektigi ifade ediliyor.

Hiç yorum yok: