6 Nisan 2007 Cuma

SaC NICIn DOkUlUr!!....

OLAGAN DOKULME
Omrunu tamamlamis sac kendiliginden veya dis etkilerle (tarama, sampuanla yikama, fircalama, saca sekil verme calismalari) dokulur. Bunun yerine yeni sac cikar. Gunde ortalama 100 adet sac dokulur.

STRESAni, ciddi stres sonucu, Sevilen birinin olumu, sevgiliden ayrilik, is kaybi, gibi akut, ciddi stres halleri carpici, hizli, siddetli sac dokulmelerine yol acabilir ve bu duruma stresle tetiklenen telojen effluvium denir.

ILACLAR
Pek cok ilac sac buyumesi uzerine baskilayici tarzda etki yapabilir. Sac folikulleri yuksek oranda kan alan bolgelerdir. Vucuda giren herhangi bir ilac kan yoluyla sac kokune gelir. Eger ilac uzun sure alinir ve yogun bir bicimde sac kokune gelirse tum saclar dokulebilir.

GENETIK HASTALIKLAR
Genetik hastaliklarin onemli bir kisminda sac bulgularina rastlanir, ayrica pek cok birincil sac hastaliginda genetik faktorler etkilidir.

TEDAVI YONTEMLERI

ILAC : Ilac ile tedavi dokulen, tamamen yok olan saclar uzerinde etkili degildir.Ancak dokulmekte olan cansiz saclari kuvvetlendirmekte ve sac dokulme hizini yavaslatmaktadirlar.

CERRAHI TEDAVI : Kada derisi gerdirme veya esnetme, Flep yontemi, Makrogrefting yontemi gibi operasyonlardir.

CERRAHI OLMAYAN YONTEMLER : Varolan saca sac ekleme veya Deriye yapistirma gibi yontemlerdir.

SAC EKIM YONTEMI : Ense bolgesinde verici sac bolgesi bulunanlara uygulanan yontemdir. Bu yontemin basarili olmasi kisinin sac kalitesine, sac yogunluguna, sac rengine ve sac dokulmesinin tipine baglidir

Hiç yorum yok: