6 Nisan 2007 Cuma

Saglikli gozler icin bol meyve yiyin



Genclerin, ileri yaslarda da dunyayi net gorebilmeleri icin bol bol meyve yemeleri gerek. Boylece gorme kayiplari yuzde 36 azaliyor


TAYLAN KUMELI / bir kibrit kutusu lezzet


Gozlerimiz, sagligimiz konusunda bize cok onemli ipuclari verir. Gozlerimizde olusan bazi sorunlar kimi zaman vucudumuzdaki cok onemli hastaliklarin habercisi olabilirler.
Ornegin kataraktta, goz mercegi saydamligini kaybeder ve gorme azalir. Glokom, goz ici basincinin yukselmesi nedeniyle gorme sinirinin giderek zayiflamasina ve gorme kaybina yol acar.
Eriskinlerde gorulen goz hastaliklarinin bircogu daha az siklikla olmak uzere bebeklerde ve cocuklarda da gorulebilir.

A vitamini almak onemli
Goz sagligimizi olumsuz etkileyen hastaliklar arasinda ise kronik diyabet ve tansiyon yer alir. Ozellikle diyabet, gozde katarakt, glokom ve en onemlisi diyabetik retina hastaligina sebep olabilir. Diyabetlerde gorme kaybi gelisme ihtimali normalden 25 kez daha fazladir. Diyabette beslenme aliskanliklarinin duzenlenmesi gerekir. Bu da glisemik indeksi dusuk besinleri ve posali yiyecekleri tercih etmekle, ogun atlamamakla, asiri yagli yiyeceklerden sakinmakla, seker ve sekerli yiyeceklerden uzak durmakla olur.
Gece iyi gorememe olgusu ise genellikle A vitamini ve cinko eksikliginden ileri gelir. En iyi A vitamini kaynaklari havuc, ispanak, lahana, portakal ve sari renkli meyvelerdir.
Sigara tiryakilerinde B12 eksikligiyle birlikte gorulen ender bir goz hastaligi ise tutun korlugu olarak bilinir.
Erken yaslarda duzenli olarak ve bol bol meyve yemek, ilerleyen yaslarda gorme kayiplarini onemli oranda onler. Arastirmalar duzenli olarak gunde uc ogun meyve yiyenlerde, yaslilikta gorme kayiplarinin yuzde 36 azaldigini ortaya koyuyor. Coklu vitamin almak, katarakt riskini yuzde 60 azaltiyor. Ozellikle coklu vitamin hapinda bulunan E ve C vitaminlerinin, katarakt riskini indirmede onemli rolu oldugu belirtiliyor.

Havuc
Havuc icerdigi ozel sekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karacigeri kuvvetlendirir, vucuttaki ure asidinin, urat tuzlarinin, benzeri yorgunluk maddelerinin idrarla disari atimina yardimci olur. Icerdigi beta-karoten sayesinde gozleri korur ve bagisiklik sistemini kuvvetlendirir.

Goz icin dogal receteler
Ceviz yapraklarinin kaynatilmasi ile elde edilen siviya batirilan temiz bir bez parcasi goz uzerine konursa goz iltihaplanmalarini onler.
Goz nezlesi ve kanlanmasinda gul yapraklarindan yapilan cayla goz banyosu yapmak cok etkili olur.
Havuc gozleri kuvvetlendirir.
Kavun goz nezlesine iyi gelir.
Maydanoz suyu ile yapilan goz banyosu gozkapagi iltihaplarini iyilestirir.
  • Rezene tozu karistirilan suyla yikandiginda gozler kuvvetlenir.

  • Hiç yorum yok: