6 Nisan 2007 Cuma

AGiz KanserI....

Agiz kanserlerinin sikligi ve ciddiyeti Agiz kanserlerinin cogunlugu 45 yasin uzerinde ortaya cikar ve erkeklerde olusma olasiligi kadinlara oranla 2 kat fazladir.
Agiz kanserlerinin olustugu bolgeler siklikla; dil, agiz tabani, dil kokune yakin yumusak damak alanlari, dudaklar ve disetleridir. Agiz kanserleri erken donemde teshis edilerek tedavi saglanmazsa yayilarak surekli agri, fonksiyon kaybi, tedavi sonrasi duzeltilmesi mumkun olmayan yuz ve agiz deformiteleri, hatta olumlere neden olabilir. Dishekimine duzenli araliklarla gidilmesi agiz kanserlerinin erken donemde yakalanmasi acisindan da onemlidir.

Agiz kanserlerinin nedenleri nelerdir?
Agiz kanserlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmez. Bununla beraber, tutun urunleri, alkol ve bazi besinlerdeki karsinojen maddeler ve fazla gunes isigina maruz kalinmasi gibi faktorlerin agiz kanseri riskini arttirdigi bulunmustur. Genetik yatkinlik ta agiz kanserleri icin risk faktorleri arasindadir.
Agiz kanserlerinin muhtemel belirtileri; Agiz icinde veya etrafinda beyaz veya kirmizi renkli alanlar
Agiz icinde hassas, tahris olmus, kabarik veya kalinlasmis alanlarin olmasi
Agizda veya bogazda tekrarlayan kanamalar
Seste bogukluk veya bogazda yutulamayan cisim hissi
Cigneme ve yutma guclugu
Dil ve cene hareketlerinde zorlanma
Dil veya agizin diger bolgelerinde his kaybi, uyusukluk
Alt veya ust cenede meydana gelen sislikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulmasi
Agiz kanseri lezyonlari baslangic doneminde agrisizdir, kanser ilerleyerek saglikli agiz dokularinda harabiyet olusturdukca agri sikayeti de baslar. Kisinin kendinin agiz kanserini farketmesi guc olabilir. Bu nedenle duzenli dishekimine gidilmesi son derece onemlidir.
Agiz kanseri riskinin azaltilmasi;
Sigara, sigar, pipo gibi tutun urunlerinin kullanmayiniz, tutun cignemeyiniz
Alkol kullaniyorsaniz, asiriya kacmayiniz
Hem alkol hem de tutun urunlerini kullanan kisilerde agiz kanseri riski alkol ve tutun urunlerini kullanmayan kisilere gore 15 kat artmistir
Meyva ve sebzeden zengin diyetle besleniniz (arastirmalar bu tur diyetin agiz kanseri riskini azaltabilecegini ileri surmektedir)
Duzenli olarak dishekimine gitmeyi ihmal etmeyiniz

Hiç yorum yok: