6 Nisan 2007 Cuma

"DISCI FOBISI" KUCUKKEN BASLIYOR

Pek cok insanin ''disci fobisi'' nedeniyle dayanilmaz dis agrilarina katlanmayi bir disciye gitmeye yegledigi, ancak kucuk yasta olusan bu korkunun onune gecilebilecegi belirtildi.
Samsun Dis Hekimleri Odasi Baskani Abdullah Ilker, ''disci fobisi''nin kucuk yasta olustugunu ve disci fobisi olan hastalari tedavi ederken gucluklerle karsilastiklarini soyledi.
Disci fobisi olan hastalarin sayinin ciddi oranda oldugunu ifade eden Ilker, bu korkunun kucuk yasta basladigina dikkat cekti.
Turkiye'de genel olarak agiz-dis sagligina gerekli ozenin gosterilmedigi ve koruyucu hekimligin yaygin olmadigindan yakinan Ilker, pek cok kisinin hastalanmadan doktora, disi agrimadan da dis hekimine gitmedigini belirtti.
Ilker, sunlari kaydetti:
''Ebeveynler kontrol amacli disciye gittiklerinde ilk kez disciye giden cocuklarini da goturmeliler ve orada yapilan islemlerin hic de korkulacak birsey olmadigini cocuga inandirmalilar. Anne ve babada boyle bir korku varsa bunu cocuklarina asla belli etmemeliler. Artik dis hekimliginde son derece gelismis cihazlarin kullanildigi, aciyi en aza indirgemenin amaclandigi dusunulurse, birkac taktikle bu korkunun onune kucuk yasta gecilebilir. Onemli olan cocuga bunu gostererek kavratabilmektir.''
Ilker, cizgi film, karikatur ve komedilerde disci korkusunun cok sik islendigini soyledi.

Hiç yorum yok: