Saglik Bakanligi, Turkiye'de 40 yas ustu kadinlarin erkeklerden daha uzun sure yasadigini belirterek, erkekleri "karsi karsiya olduklari saglik riskleri" konusunda uyardi.
Bakanlik, yuksek tansiyon, sigara ve alkol kullanimi, sismanlik, hareketsiz yasam tarzi, diyabet ve bilincsiz beslenmenin ozellikle 40 yas ustu erkeklerde, kalp-damar hastaliklarina yakalanma riskini artiran faktorlerin basinda yer aldigini bildirdi. Temel Saglik Hizmetleri Genel Mudurlugu'nden yapilan aciklamada, Turkiye'de, 40 yas ustu erkeklerin yasam surelerinin, kadinlara oranla daha kisa olduguna dikkat cekilerek, Turkiye'de erkeklerin karsilastigi saglik risklerinin basinda kroner kalp hastaliklarinin yer aldigi bildirildi. Aciklamada, Turkiye'de kroner kalp hastaliklarindan olum oraninin, tum olumler icinde yuzde 43 oraniyla ilk sirada yer aldigi vurgulanarak, bu olumlerin onemli bir bolumunun "41-58 yas grubu"nda yer alan erkeklerde gerceklestigi ifade edildi.
Kroner kalp hastaliklarinin erkeklerde, kadinlara oranla daha erken yaslarda goruldugu belirtilen aciklamada; yuksek tansiyon, sigara ve alkol kullanimi, sismanlik, hareketsiz yasam tarzi, diyabet ve bilincsiz beslenmenin, ozellikle 40 yas ustu erkeklerde, kalp-damar hastaliklarina yakalanma riskini artiran faktorlerin basinda yer aldigi kaydedildi.
Turkiye'de 40 yas ustu erkeklerin yaklasik yuzde 53'unun sigara ictigine dikkat cekilen aciklamada, bu yas grubunda bulunan erkeklere yonelik su uyarilar yer aliyor:
"Yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme, 4 besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tuketilmesiyle saglanir. Bu besinler, sut grubunda yer alan sut, peynir ve yogurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahil grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinc, misir ve tarhanadir. Bu besinlerin onerilen tuketim miktarlari kisiye ozgu olarak degismekte, bireyin yasi, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranlari etkilemektedir. Alkol ve sigaradan uzak durun. Sigara, oldurucu zararlari nedeniyle cok onemli bir halk sagligi sorunudur. Alkol tuketimi ise sindirim enzimlerini bozup, karaciger ve beyin uzerinde olumsuz etki yapar. Sigara akciger, agiz boslugu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, bobrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanimi ise karaciger ve yemek borusu kanserine yol acar. Yaglar konusunda olculu olun ve doymamis yaglari tercih edin. Tereyagi, diger hayvansal yaglar ve margarinlerin cogu doymus yaglardir ve kolesterol duzeyini artirirlar. Aycicek, soya, misirozu gibi bitkisel yaglarin cogu ise doymamis yaglardir ve kolesterol icermezler. Bu nedenle yemeklerin doymamis yaglarla birlikte zeytinyagi ile pisirilmesi ve tuketimi, saglik acisindan daha yararli. Gunluk protein ihtiyacinizi hayvansal ve bitkisel kaynakli gidalardan dengeli olarak alin. Besinler yoluyla alinan kolesterole dikkat edin. Kolesterol miktari, kirmizi et, sakatat gibi hayvansal gidalarda yuksektir. Besinler tuketilirken kolesterol icerikleri goz onunde bulundurulmali. Posali besinleri sikca tuketin. Posanin kan kolesterolunu dusurucu etkisi vardir. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral icerigi zengin olan besinlerdir. Bunun yaninda kuru baklagiller, yulaf, mercimek, misir, bugday ve ekmek gibi posa yonunden zengin besinler beslenmede yer almalidir. Sekerli icecek ve tatli tuketiminizi azaltin, seker icerigi az olan besinleri tercih edin. Sekerler saf karbonhidrattir ve yogun enerji kaynagidir. Bu besinlerin fazla miktarda tuketimi, vucut agirliginin artmasina ve besleyici degeri yuksek olan besinlerin tuketiminin de azalmasina neden olur. Tuz tuketimine dikkat edin. Tuz tuketimi ile yuksek tansiyon arasinda yakin bir iliski var. Ayrica fazla tuz tuketimi idrarla kalsiyum atilmasini artirarak kemiklerden kalsiyum kaybina neden olur.
Tuz tuketimini azaltmak icin; lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklemeyin. Tuz icerigi dusuk besinler tuketin. Sebze ve meyve tuketimini artirin. Vucut agirliginizi dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artirin. Vucut agirliginin normalden az yada cok olmasi cesitli saglik sorunlarina zemin hazirlar. Bu nedenle kilonuzu normal sinirlar icinde tutmak icin yeterli ve dengeli beslenmeye ozen gosterin. Hareketli bir yasam surmeye calisin; kisa mesafeleri yuruyun. Cok gerekmedikce asansor ve yuruyen merdivenleri kullanmamaya ozen gosterin. Her gun en az 30-45 dakika yuruyus yapin."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder