6 Nisan 2007 Cuma

Unutkanlik.bellek Kaybi Ve OnlemlerI....

Uzmanlar bellek kaybini yavaslatmak ve en dusuk duzeyde tutabilmek icin bizim alabilecegimiz bazi onlemler oldugunu mujdeliyorlar. Beyin hucrelerinin azalmasi, yasliligin kacinilmaz sonucudur. Fakat bazi besinlerin yardimiyla beyin hucrelerinin olumu geciktirilebilecegini artik tip uzmanlari da kabul ediyorlar. Dogru takviyelerle yasa bagli bellek kaybini ve zamanla Alzheimer hastaligina yakalanma tehlikesini ortadan kaldirmak mumkun diyor uzmanlar.

Unutkanlik gencler icin de onemli bir sorun olmaya basladi. Uzmanlar stresin, agir yasam kosullarinin ve yetersiz beslenmenin beyin hucrelerinin erken olumune yol actigini belirtiyorlar.

Unutkanliktan yakinmak yerine baslangicta bazi onlemler alabiliriz. Once neden unutkan olmaya basladiginizi arastirin. Kullandiginiz bazi ilaclar, belleginizde bir sorun yaratabilir. Bu konuyu doktorunuza da danismanizda yarar var. Beslenme duzeninizde degisiklik yapin. Az yagli yiyeceklere agirlik verin. Bol meyve ve sebze yiyin. Zihinsel faaliyetinizi artirin. Bilim adamlari beyinin surekli egzersiz yapmasi gerektigini vurguluyorlar. Yeni meraklar edinmek, zihni surekli yeni konularla mesgul etmek bulmaca cozmek hatta video oyunlari bile bellegi guclendirebilir.

Bellegin kurtaricilari

Antioksidan vitaminler: A, E, ve C vitaminleri, beyini hucre olduren serbest radikallere karsi korurlar. Her gun duzenli olarak bu vitaminleri almalisiniz.

B kompleks vitaminleri: B vitaminleri, bellek sorunu olan herkes icin gereklidir. Bu vitaminlerin eksikligi bellek kaybina neden oluyor. Gunde 1-2 kez, 50 mg. birer tablet almanizda yarar var.

Mineraller: Kalsiyum, magnezyum potasyum, bakir, cinko iyot, demir beyinin guclu olmasi icin gerekli mineraller. Bunlarin hepsini iceren tabletleri kullanmalisiniz.

STRESS ve BELLEK KAYBI

Savas, dogal afet gibi durumlarda yasanan asiri stres dort gun gibi kisa bir sure icinde bellegi olumsuz etkileyebiliyor. Ruhbilim uzmanlari yogun stresin bireyde bellek yitimine ya da baska olumsuzluklara yol actigini bir suredir biliyorlar, ancak bunun nereden kaynaklandigi konusuna kesin bir aciklama getiremiyorlar. Kimileri bunu bireyin asiri gergin oldugu durumlarda beyinde etkin olan kortizol adli hormona bagliyorKonuya isik tutmak uzere Washington Universitesi'nden ve ekibi 51 denege dort gun sureyle her gun kortizol haplari verdi. Kimilerine dusuk dozda ilac ya da yalnizca ilac yerine etkisiz bir madde verilirken, kimilerine asiri gerilim durumunda bireyin kaninda tanik olabileceginiz miktarda kortizol verildi. Ilaci almaya baslamadan once uygulanan bellek testlerinde her uc grubun da esit duzeyde basarili olduklari goruldu. ilacin alinmasindan bir gun sonra belirgin herhangi bir degisiklige tanik olunmamakla birlikte, dorduncu gun en yuksek dozu alan deneklerin yarim saat once kendilerine okunan kisa bir paragrafi animsamakta epey zorlandiklari, ilacin kesilmesinden alti gun sonra ise tum deneklerin yeniden eski durumlarina dondukleri goruldu. Newcomer'e gore bu arastirmada elde edilen en sevindirici bulgu kortizolun bellekte boylesi bir etkiyi birkac gunluk bir sure icinde yaratmasi. Bunun disinda, sinav korkusu gibi daha ilimli stres durumlarinda cogu kiside cok yuksek duzeylerde kortizol uretimine neden olmamasi da olumlu bir bulgu olarak degerlendiriliyor. Soz konusu arastirma bedendeki kortizol duzeylerinin bellegi etkiledigini ilk kez acikca ortaya koyuyor. Bilim adamlari elde edilen sonuclarin cok daha ciddi bellek yitimi durumlarina da isik tutabilecegine dikkat cekiyorlar.

Hiç yorum yok: