6 Nisan 2007 Cuma

COlyak Hastalarina UlaSilamiyor

Turkiye'de, dunyadaki en yaygin genetik hastalik olan ve tehsis konulamayinca olumcul sonuclara yol acan gida alerjisi ''colyak''a sahip 500-700 bin kisiden, sadece 10 bin tanesine ulasilabildigi bildirildi.
Ege Universitesi Tip Fakultesi Cocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Sema Aydogdu, colyak hastaliginin, diger gida alerjilerinin 1-2 yilda gecmesine ragmen, omur boyu suren tek gida alerjisi oldugunu soyledi.
Bu hastaliga sahip olanlarda, bugday, arpa, cavdar ve yulaftaki bitkisel protein glutenin, alerji yaptigini belirten Aydogdu, alerji sonucu ince bagirsagin sindirim ve emilim fonksiyonunun bozuldugunu kaydetti.
Turkiye'de tahmini olarak 500-700 bin colyak hastasi bulunmasina ragmen en iyimser tahminle bunlardan sadece 10 binine ulasilabildigini ifade eden Aydogdu, soyle konustu:
''Hastaligin baslica belirtileri, ishal, karin sisligi ve cok hizli zayiflama. 0-5 yas grubu cocuklarin ishal yakinmasiyla gelme olasiliklari yuksek. Israrli demir tedavisine ragmen devam eden kansizlik, en onemli belirtilerinden biri. Eklem agrilari olabilir, bir turlu gecmeyen agiz ici yaralari, genc cocuklarin bluga ermesinde gecikme, karaciger hastaligi, cilt dokulmeleri de... Bir turlu gecmeyen ve adi konamamis her turlu yakinmada, colyak hastaligi dusunulmeli.

Hiç yorum yok: