6 Nisan 2007 Cuma

Kizamik asisinin ilk dozu 12 aylikken yapilacak

Kizamik asisinin ilk dozu bundan boyle bebeklere 9 aylikken degil, 12 aylik olduklarinda yapilacak. Saglik Bakanligi bu karari, yurutulen kampanya sonrasi kizamik virusunun ortamda azalmasi ve buna yonelik asinin etkinliginin cocuklar buyudukce artmasi nedeniyle aldi.

Cocuklarin asilanmalarina hastaliklara karsi hassas olduklari en erken donemde baslanarak, asi takviminde yer alan difteri, bogmaca, tetanos, polio, kizamik, tuberkuloz ve hepatit-B'ye karsi en kisa surede tam bagisik hale getirilmeleri amaclaniyor. Bunun, cocuklarin, rutin asi takvimine uygun yas ve araliklarla asi programi kapsamina alinmasiyla mumkun olabilecegini belirten bakanlik yetkililere gore, bagisiklama hizmetleriyle ilgili hedefler sunlar:
>> Sifir yas grubunda her bir asida yuzde 95 asilama oranina ulasmak ve bunda devamliligi saglamak,
>> Sifir yas grubundaki bebeklerin yuzde 90'ini 12.aya ulastiklarinda tam asili hale getirmek,
>> 5 yas alti asisiz ya da eksik asili cocuklari tespit edip asilamak,
>> Okul cagi cocuklarinin pekistirme asilarini tamamlamak,
>> Gebelerin en az yuzde 80'ini tespit ederek, tamamini tetanoza karsi bagisik hale getirmek,
>> Cocuk felcinin yeniden ortaya cikisini engellemek,
>> Dogum oncesi ve sonrasi tetanozu elimine etmek,
>> Kizamik Eliminasyon Programi cercevesinde 2010 yilina kadar yerli kizamik virusunu yok etmek, >> Difteri, bogmaca, hepatit-B ve verem hastaliklarini kontrol altina almak.

Gecen yilin ilk 11 ayinda, sifir yas grubunda, BCG'de yuzde 87, DBT/OPV-3'de (difteri-bogmaca-tetanoz) yuzde 88, kizamikta yuzde 88 ve hepatit-B'de yuzde 80 asilama oranlarina ulasildigi bildirildi.

Ilk doz 12. ayda
2003-2005 yillarinda kademeli olarak uygulanan ''Kizamik Asi Gunleri'' sonrasinda 15 yasin altinda yaklasik 18.5 milyon cocuk asilanarak, yuzde 95 asilama oranina ulasildi. Bagisiklama Danisma Kurulu, bu kampanya sonrasi ortamda kizamik virusunun azalmasi ve etkinliginin cocuklar buyudukce daha da artmasi nedeniyle ilk doz kizamik asilama yasinin 12 ayliga cikarilmasini kararlastirdi. Bu karar dogrultusunda kizamik asisinin ilk dozu daha once bebeklere 9 aylikken yapilirken, bu yilin basindan itibaren 12 aylik olduklarinda yapilmaya baslandi. Bu cercevede, cocuklara kizamik asilamasinin ilk dozu 12. ayini tamamlayip 13. aydan gun aldiklarinda, ikinci dozu ise ilkogretim birinci sinifindayken yapilacak.

Yeni asilar geliyor
Bagisiklama Danisma Kurulu'nun kararlari dogrultusunda ayrica, bu yil icinde cocukluk cagi asilama takvimine eklenen kizamik-kizamikcik-kabakulak asisi ile menenjite karsi haemophilus influenza tip b asisinin uygulanmasina baslanacak. Alinan bilgiye gore, ihaleleri yapilarak akreditif islemi tamamlanan yeni asilar ithal edilecek ulkelerde uretim asamasinda.

Kizamik-kizamikcik-kabakulak asisinin Mart, menenjit asisinin ise Eylul ayinda ulkeye gelmesi bekleniyor. Asilarin kontrolleri Refik Saydam Hifzissihha Merkezi'nden yapildiktan sonra asi takvimi dogrultusunda uygulamaya konulacak. Yetkililer, boylece gelismis bircok ulkenin benimsedigi asi takviminin Turkiye'de de uygulamaya konacagina dikkat cekerek, bu yilin butcesinde asi ve soguk zincir malzemeleri alimlari icin ayrilan butcenin 2 kat artirilarak 112.5 milyon YTL'ye cikarildigini bildirdiler.

Asilama takvimi
Saglik Bakanligi asilama takvimine gore aileler bebeklerine dogar dogmaz hepatit B, 2 aylik olunca BCG verem, difteri-bogmaca-tetanos karma, agizdan cocuk felci ve hepatit B, 3 ve 4 aylik olunca difteri-bogmaca-tetanos karma ve agizdan cocuk felci, 12 aylik olunca kizamik ve hepatit B, 16-18 aylik olunca ise yine difteri-bogmaca-tetanos karma ve agizdan cocuk felci pekistirme asilarini ucretsiz yaptirabiliyor.

Hiç yorum yok: