6 Nisan 2007 Cuma

Genclerde kalp krizi riski daha olumcul

Genclerde kalp krizi riski daha olumcul
Erciyes Universitesi Tip Fakultesi Kardiyoloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Doc. Dr. Abdurrahman Oguzhan, genc insanlarda, kalpte henuz kolleteral adi verilen kilcal damarlar olusmadigi icin kalp krizlerinin daha olumcul oldugunu bildirdi.


Oguzhan, son donemde genc yastaki insanlarin kalp rahatsizliklarina bagli olarak yasamlarini yitirmelerinin gundeme tasindigini hatirlatti.

Yuksek tansiyon, seker, kandaki kolestrol oraninin yuksek olmasi, hareketsiz yasanti, fazla kilolar, yanlis beslenme, sigara ve irsi ozelliklerin kalp krizini artiran faktorler oldugunu anlatan Oguzhan, bu faktorlerin yasli insanlarda daha fazla ortaya cikmasi nedeniyle kalp krizi riskinin de dogal olarak yasli insanlarda daha fazla goruldugunu belirtti. Oguzhan, buna ragmen genc yastaki insanlarin da kalp krizi riski altinda bulundugunu animsatti.

Insanda yas ilerledikce kalbin tahrip olan bolumlerinde kolleteral adi verilen kilcal damarlar olustugu icin kalp krizinde olum oraninin genclere gore daha az oldugunu bildiren Oguzhan, ''Yas ilerledikce kalpte kolleteral adi verilen kilcal damarlar olusmaktadir. Bu damarlar, kalbe kan tasiyan damarlarin tahrip olan bolumlerinde takviye gorevi ustlenir. Kalp krizi gecirildiginde hangi damarlar tikanirsa, kolleteral damarlari o bolgeye kan tasir. Bu damarlar sayesinde yasli insanlarda olum orani genclere gore azalir. Ancak, krize neden olan tikanma ana damarlarda olmussa kolleteral damarlari yeterli olamayip olum ortaya cikabilir. Genc yaslarda ise kalpte henuz kolleteral damarlari olusmadigi icin kalp krizi daha olumcul olmaktadir''dedi.

Kalp krizine neden olan risklerin birden fazlasinin bir araya gelmesinin veya faktorlerin etkisinin artmasinin kriz olasiligini artirdigini kaydeden Oguzhan, bazi durumlarda risk faktorlerinin cogunu tasimayan insanlarda da kalp krizinin gorulebildigini vurguladi.

Faktorlerin cogunu tasimayan genc insanlarda kalp krizi gorulmesinin en onemli sebebinin sigara olduguna dikkati ceken Oguzhan, ''Genclerde sigara kullanimi, tek basina bile kalp krizi icin risk olusturuyor. Kalp krizi geciren genclerin tamamina yakininda baska hicbir sebep olmasa bile sigara kullanimi ortaya cikmaktadir. Sigaranin yani sira irsi olarak ortaya cikan yuksek kolesterol orani da, gencler icin kalp krizi riski olusturmaktadir'' diye konustu.

Oguzhan, hicbir rahatsizligi olmasa bile yukarda siralanan risk faktorlerini tasiyan insanlarin doktor kontrolunden gecmesi gerektigini belirtti.

Hiç yorum yok: